Ώρα της Γης: Τι ώρα και γιατί σβήνουμε τα φώτα σήμερα - Πώς καθιερώθηκε

 


Σήμερα, Σάββατο, σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα, συμμετέχουμε στην “Ώρα της Γης” και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης 2024 θα γιορταστεί για 18η χρονιά σήμερα και έτσι στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα, ως είθισται σε διάφορα μέρη του κόσμου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα «διαθέσουν» για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας.

Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 να αγγίζει τα 1,7 εκατ. στρέμματα, η φετινή «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάζει στα δάση, στις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρουν και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους. Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι να θυμηθούμε την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούμε για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία τους.

Πώς και πότε καθιερώθηκε η “Ώρα της Γης”

Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια.

ΠΗΓΗ 

Νεότερη Παλαιότερη