Αγροτικό πετρέλαιο: Πρωταπριλιά η επιστροφή του ΕΦΚ Για την 1η Απριλίου 2024 προγραμματίζεται η πληρωμή της προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του χρόνου.

Η προκαταβολή για φέτος θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ η ποσότητα του πετρελαίου, που θα επιδοτηθεί θα είναι με βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας. Ειδικά για τη Θεσσαλία στις περιπτώσεις που φέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργειες από ό,τι πέρσι, για την καταβολή της προκαταβολής θα ληφθεί υπ’ όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2023.

Μόνιμη η επιστροφή από το 2025

Από το 2025 σύμφωνα με ανακοινώσεις, αναμένεται ότι η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη, ενώ θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος για την πληρωμή της, όπου το 50% δεν θα δίνεται οριζόντια, αλλά το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωσης κάθε αγρότη.

Να σημειωθεί ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.

Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.


Νεότερη Παλαιότερη