Μητσοτάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει



Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, νομοσχέδιο που θεωρείται από την κυβέρνηση «εμβληματικό» ως προς την μεταρρύθμιση που επιχειρεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 


Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του επιτέθηκε κατά του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την αναφορά του στους «sugar daddies» χαρακτηρίζοντας την σεξιστική «Το ΚΚΕ αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι είναι το πιο αναχρονιστικό κόμμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ίσως να οραματίζεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες», ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.


Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος.


Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.


Ακόμη, το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις»:


Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή.

Εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».


Τόνισε, δε, απαντώντας στους επικριτές της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων πως «οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας "έξω οι εταιρείες από τις σχολές" έχουν τελειώσει.


Προτεραιότητα, όμως, από την άλλη είναι να πάψουν «δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα που φεύγουν εκτός των συνόρων να ξοδεύουν πολύτιμους πόρους εκτός της πατρίδας ενώ θα μπορούσαν να μείνουν εδώ».


Στη συνέχεια, μιλώντας για το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια σημείωσε: «οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που βάζουμε είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Κάθε ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να ιδρύσει τουλάχιστον τρεις σχολές, ενώ ο ελάχιστος αριθμός διδασκόντων είναι οι 30».


«Ο αρχηγός σας σπουδάσε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε τόσο στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φάμελλο, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας σκωπτικά "λυπάμαι που σας κόπηκε η όρεξη και δεν τσικνίσατε", ενώ για τις σπουδές του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και μάλιστα με υποτροφία. Όπως ανέφερε «αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων. Επειδή δεν μοιράζουν μέρισμα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούν τις σπουδές»


Ο Γιώργος Παπανδρέου Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1982 κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους το συνδικαλισμό. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».


ΠΗΓΗ

Νεότερη Παλαιότερη