Ηγουμενίτσα, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 – Το πρωί της Δευτέρας, στις 07:00, κατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Seven Seas Splendor της εταιρείας Regent Seven Seas Cruises, μεταφέροντας περίπου 750 επιβάτες. Το πλοίο έμεινε στο λιμάνι μέχρι τις 18:00, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας φέρνοντας μαζί τους χιλιάδες επισκέπτες. Κι ενώ η πόλη μας έχει πολλές δυνατότητες να τους κρατήσει, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: οι τουρίστες συχνά επιβιβάζονται σε λεωφορεία και κατευθύνονται προς άλλους προορισμούς, όπως τα Μετέωρα, τα Ιωάννινα, η Πάργα και άλλα μέρη στην Ήπειρο. Η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία γενικότερα δεν φαίνεται να έχουν οργανωθεί ώστε να αξιοποιήσουν την τουριστική κίνηση που φτάνει στο λιμάνι της.
Κι όμως, η Θεσπρωτία έχει να προσφέρει πολλά. Η περιοχή διαθέτει αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες τουριστικές περιοχές. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι:
- Ενετικό Κάστρο Ηγουμενίτσας: Το κάστρο που δεσπόζει στην πόλη προσφέρει μοναδική θέα στη θάλασσα και την πόλη. Η αποκατάσταση και αξιοποίησή του θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος, όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο, με ελάχιστες τουριστικές δραστηριότητες γύρω από αυτό.
- Αρχαίο Θέατρο Γιτάνης: Το δεύτερο μεγαλύτερο θέατρο της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Καλαμά, χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν αξιοποιηθεί πλήρως, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης.
- Ιερά Μονή Γηρομερίου: Ιδρυμένη τον 16ο αιώνα, αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο, συνδεδεμένο με την τοπική παράδοση και πνευματικότητα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
- Ποταμός Αχέροντας: Γνωστός από την ελληνική μυθολογία και συνδεδεμένος με τον Κάτω Κόσμο, με φυσικές ομορφιές που προσελκύουν επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τον μύθο και την ιστορία της περιοχής.
Η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία δεν στερούνται φυσικής ομορφιάς ή ιστορικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η έλλειψη οργανωμένων τουριστικών προγραμμάτων και η απουσία στρατηγικής που να συνδέει τα αξιοθέατα, την τοπική κουλτούρα και τις επιχειρήσεις με τους επισκέπτες είναι εμφανής.
Η ευθύνη βαραίνει κυρίως τις τοπικές αρχές και την πολιτική ηγεσία της περιοχής, που χρόνια τώρα αδυνατούν να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας. Η απουσία συντονισμού, χρηματοδότησης και προώθησης κρατά την Ηγουμενίτσα μακριά από τις πραγματικές της δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα στερεί από την τοπική κοινωνία σημαντικά οικονομικά οφέλη.