Η πρόσφατη αποκάλυψη για τις επιδοτήσεις που φέρεται να έλαβε η οικογένεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες αλλά και νέοι του πρωτογενούς τομέα βιώνουν μειώσεις, καθυστερήσεις και αποκλεισμούς από χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν είναι ένα “τεχνικό λάθος”, όπως επιδιώκει να παρουσιαστεί, αλλά ένα βαθύτατα πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δηλώνω ότι δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε φαινόμενα που κλονίζουν τη θεσμική αξιοπιστία της Περιφέρειας και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους πολίτες.
Ο Περιφερειάρχης, αντί να απαντήσει με διαύγεια και πλήρη διαφάνεια στα ερωτήματα που τίθενται, επέλεξε την τακτική της αυτοθυματοποίησης και των γενικών αναφορών περί «διοικητικών σφαλμάτων». Όμως τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις:
-Σε τι βαθμό η οικογένεια του Περιφερειάρχη ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα όταν εκείνος εξελέγη Νομάρχης;
-Σε ποιο ποσοστό αυξήθηκε αυτή η δραστηριότητα κατά τα έτη της θητείας του ως Περιφερειάρχης;
-Θα υπήρχε η ίδια “αγροτική δραστηριότητα” αν δεν υπήρχε η πολιτική ιδιότητα και η άμεση πρόσβαση σε ευαίσθητη πληροφορία;
Δεν χωράει πλέον αμφιβολία, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το αν οι επιδοτήσεις ήταν τυπικά νόμιμες, αλλά αν είναι ηθικά θεμιτό για αιρετούς με διοικητική ισχύ να επωφελούνται από ένα σύστημα επιδότησης το οποίο οι ίδιοι γνωρίζουν, ενώ η πλειοψηφία των αγροτών βιώνει αδιαφάνεια, άγνοια, αποκλεισμό και απαξίωση.
Είναι προφανές ότι κάποιοι είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και προσανατολίστηκαν εγκαίρως που και πώς να αγοράσουν δικαιώματα, στο τι να δηλώσουν, τι να καλλιεργήσουν και τι να διεκδικήσουν. Και δεν ήταν οι νέοι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα “κοροϊδίστικες” ενισχύσεις των 500 ή 1000 ευρώ, αλλά άνθρωποι με πολιτικές διασυνδέσεις και επιχειρηματικό σχεδιασμό εντός πολιτικού πλαισίου.
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Όλοι γνωριζόμαστε, ιδίως στην περιφέρεια. Οι πολίτες βλέπουν, αντιλαμβάνονται και δεν αντέχουν άλλο την προσβολή στη νοημοσύνη τους.
Ενώ ο πρωτογενής τομέας στενάζει, ενώ τα πρόστιμα προς τη χώρα αγγίζουν ήδη τα 415 εκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ., και ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακόμη και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις, και όχι ρητορικές αποπροσανατολισμού.
Η Ήπειρος όλον-Τόπος να Ζεις, καλεί:
α) Τον Περιφερειάρχη να καταθέσει αναλυτικά τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν όλα τα συγγενικά του πρόσωπα και μέσω ποιων δραστηριοτήτων.
β) Την Πολιτεία να θεσπίσει περιορισμούς για τη συμμετοχή αιρετών και συγγενών τους σε προγράμματα επιδοτήσεων όταν υφίσταται διοικητική εμπλοκή ή γνώση.
γ) Τη Δικαιοσύνη να παρέμβει αυτεπάγγελτα για τη διερεύνηση πιθανής κατάχρησης εμπιστευτικής πληροφορίας.
Η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι ούτε κέντρο διανομής προνομίων, ούτε πολιτικό καταφύγιο οικογενειακών συμφερόντων.
Το λιγότερο που οφείλει ένας θεσμικός παράγοντας είναι να μην μετατρέπει το αξίωμά του σε μοχλό επιδοτούμενης ευημερίας. Γιατί όσο και αν όλα είναι «τυπικά νόμιμα», το κρίσιμο ερώτημα παραμένει αναπάντητο:
Είναι όλα αυτά ηθικά;
ΖΟΥΜΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Επικεφαλής Παράταξης
"ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ"