Type Here to Get Search Results !

  

 


 


 


 




Νέα Σελεύκεια: Προαύλιο Νηπιαγωγείου με χαλίκι αντί για χλοοτάπητα – Ο Δήμος αγνοεί την ανάγκη παρέμβασης




 Αύριο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, και το Νηπιαγωγείο Νέας Σελεύκειας ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του για να υποδεχτεί τα παιδιά που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαθησιακή και κοινωνική τους πορεία. Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς συνοδεύεται παραδοσιακά από ενθουσιασμό, χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο, πίσω από τις χαρούμενες παιδικές φωνές και τα χαμόγελα, υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί: ο προαύλιος χώρος του σχολείου παραμένει σε ακατάλληλη κατάσταση, παρά τα χρόνια αιτήματα και τις ανάγκες που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς.





Το Νηπιαγωγείο Νέας Σελεύκειας αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική δομή για την περιοχή. Στηρίζει οικογένειες, φιλοξενεί παιδιά νηπιακής ηλικίας και δημιουργεί τις πρώτες βάσεις για την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει ο εξωτερικός του χώρος δεν ανταποκρίνεται ούτε στις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες, ούτε – κυρίως – στις στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφάλειας.



Ένας προαύλιος χώρος που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών



Με μια πρώτη ματιά, ο προαύλιος χώρος του νηπιαγωγείου μοιάζει περισσότερο με μια απλή αλάνα παρά με έναν σχολικό χώρο που προορίζεται για παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών. Το έδαφος είναι στρωμένο με χαλίκι και χώμα, κάτι που δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο χώρος γεμίζει με αγκάθια και ξερά χόρτα, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τραυματισμούς. Από την άλλη, τον χειμώνα, οι ίδιες επιφάνειες μετατρέπονται σε λάσπη, καθιστώντας το παιχνίδι σχεδόν αδύνατο και περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα των παιδιών να αξιοποιήσουν τον εξωτερικό χώρο.


Παράλληλα, το υπάρχον δάπεδο από ελαστικά πλακίδια, που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ασφάλεια, παρουσιάζει φθορές και ανοίγματα στις ενώσεις του. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους: μεγάλα κενά ανάμεσα στα πλακάκια, που όχι μόνο εγκυμονούν τον κίνδυνο να παγιδευτούν πόδια παιδιών, αλλά αποτελούν και ένδειξη εγκατάλειψης.




Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαμόρφωση του εδάφους δεν επιτρέπει την εγκατάσταση νέων παιχνιδιών, γίνεται σαφές ότι το Νηπιαγωγείο Νέας Σελεύκειας στερείται μιας βασικής υποδομής: ενός ασφαλούς και λειτουργικού προαυλίου χώρου.




Στην προσχολική ηλικία, το παιχνίδι δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας. Είναι το κύριο μέσο μάθησης, ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Ο προαύλιος χώρος κάθε νηπιαγωγείου αποτελεί το «εργαστήριο» όπου τα παιδιά πειραματίζονται με το σώμα τους, αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν.


Η έλλειψη κατάλληλου περιβάλλοντος περιορίζει όχι μόνο τη χαρά τους, αλλά και την παιδαγωγική διαδικασία. Ένα προαύλιο στρωμένο με χαλίκι, με αγκάθια το καλοκαίρι και λάσπη τον χειμώνα, δεν μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για τις φθορές στο ελαστικό δάπεδο, που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων αντί να τον μειώνουν.


Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν το 2025 να μιλάμε ακόμη για προαύλιους χώρους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, τη στιγμή που σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας έχουν γίνει επενδύσεις σε σύγχρονες παιδικές χαρές, με παιχνίδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ηλικίας τους.




Το ζήτημα του προαυλίου χώρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόθεση της διεύθυνσης του σχολείου ή των γονιών. Είναι καθαρά ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ο αρμόδιος φορέας που έχει την υποχρέωση να μεριμνά για την κατάσταση των σχολικών υποδομών.


Δεν μιλάμε για μια πολυδάπανη επένδυση ή για μια πολυτέλεια. Η τοποθέτηση χλοοτάπητα, η επισκευή του δαπέδου και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εγκατάσταση νέων παιχνιδιών είναι αυτονόητες κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Κινήσεις που θα διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα μεγαλώνουν και θα μαθαίνουν σε ένα περιβάλλον που δεν εγκυμονεί κινδύνους.


Κάθε χρόνο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς φέρνει στην επιφάνεια τα ίδια προβλήματα, χωρίς να δίνεται λύση. Αυτό δείχνει είτε αδιαφορία είτε έλλειψη προγραμματισμού, δύο στοιχεία που σε κάθε περίπτωση δεν τιμούν έναν Δήμο που φιλοδοξεί να μιλά για πρόοδο και ανάπτυξη.



Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και σε μικρότερους δήμους, τα νηπιαγωγεία διαθέτουν πλέον σύγχρονους προαύλιους χώρους, με πράσινο, παιχνίδια ασφαλείας και υποδομές που στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.


Στη Νέα Σελεύκεια, όμως, το σκηνικό παραμένει διαφορετικό. Οι μικροί μαθητές καλούνται να παίξουν πάνω σε χαλίκι, να προσέχουν τα αγκάθια και να αποφεύγουν τα κενά στο δάπεδο. Αυτή η εικόνα όχι μόνο δεν συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά δημιουργεί και ένα αίσθημα άνισης μεταχείρισης. Γιατί να δικαιούνται κάποια παιδιά να απολαμβάνουν ασφαλείς και χαρούμενους χώρους, ενώ κάποια άλλα να μεγαλώνουν μέσα σε πρόχειρες και επικίνδυνες υποδομές;



Η αναβάθμιση του προαυλίου χώρου δεν αφορά μόνο την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα. Αφορά και την αξιοπρέπεια. Τα παιδιά αξίζουν να παίζουν σε χώρους που εμπνέουν χαρά, ασφάλεια και δημιουργικότητα. Οι γονείς αξίζουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες. Και οι εκπαιδευτικοί αξίζουν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον που στηρίζει το έργο τους και δεν το υπονομεύει.


Το να αφήνονται σχολικές μονάδες σε τέτοια κατάσταση είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να στέλνουμε το λάθος μήνυμα στην κοινωνία: ότι τα παιδιά δεν αποτελούν προτεραιότητα. Ότι τα σχολεία μπορούν να περιμένουν. Ότι η καθημερινότητα των νηπίων δεν είναι αρκετά σημαντική για να κινητοποιήσει τους αρμόδιους.



Η αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί την ιδανική στιγμή για να τεθεί ξανά το ζήτημα στο προσκήνιο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του Νηπιαγωγείου Νέας Σελεύκειας.


Η τοποθέτηση χλοοτάπητα, η επισκευή του ελαστικού δαπέδου και η εγκατάσταση νέων παιχνιδιών δεν είναι υπερβολές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει μια κοινωνία στα παιδιά της. Είναι μια επένδυση που δεν κοστολογείται μόνο σε ευρώ, αλλά και σε αξίες: ασφάλεια, μέλλον, αξιοπρέπεια.



Η κατάσταση του προαυλίου χώρου στο Νηπιαγωγείο Νέας Σελεύκειας δεν είναι ένα μικρό ή δευτερεύον ζήτημα. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια, την παιδαγωγική διαδικασία και την ίδια την εικόνα της κοινωνίας μας.


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, αλλά το ερώτημα παραμένει: θα συνεχίσουν τα παιδιά να παίζουν πάνω σε χαλίκι και φθαρμένα δάπεδα ή θα βρεθεί επιτέλους η πολιτική βούληση για να δημιουργηθεί ο χώρος που τους αξίζει;


Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Ηγουμενίτσας. Και είναι μια απάντηση που δεν μπορεί να περιμένει άλλο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad


Bottom Post Ad