Type Here to Get Search Results !

  

 


 


 


Ηγουμενίτσα: Το παρκάκι ξαναγέμισε στάσιμα νερά... – Απαιτείται άμεση επαναλειτουργία και φροντίδα

 


Στην καρδιά της Ηγουμενίτσας, λίγα μέτρα πριν το παλιό λιμάνι, βρίσκεται ένα μικρό δημοτικό πάρκο που κάποτε πρόσφερε δροσιά και αισθητική ανάσα στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Το πάρκο αυτό, με το μικρό καταρράκτη που κατέβαζε νερό προς το σιντριβάνι στο κέντρο του, ήταν ένα σημείο χαλάρωσης και αναψυχής.

Πρόσφατα, μετά από την έντονη δημοσιοποίηση της κατάστασης εγκατάλειψης και μόλυνσης, το στάσιμο νερό που είχε συσσωρευτεί στο σιντριβάνι αποστραγγίστηκε, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης εντόμων και να βελτιωθεί η εικόνα του χώρου. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, το σιντριβάνι ξαναγέμισε με νερό, το οποίο όμως πλέον είναι στάσιμο, θολό και μαύρο σαν πίσσα.

Η εικόνα με σκουριασμένα σίδερα, διαλυμένα μηχανήματα, ξεραμένα φύλλα και ατημέλητη βλάστηση γύρω από το πάρκο, δείχνει χρόνια αδιαφορίας. Τα παγκάκια υπάρχουν αλλά παραμένουν χωρίς φροντίδα, το γρασίδι και οι θάμνοι είναι αφρόντιστοι, και ο χώρος έχει χάσει την αίγλη και τη ζωντάνια που είχε παλιά.

Αυτή η κατάσταση όχι μόνο υποβαθμίζει την αισθητική εικόνα της περιοχής, αλλά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς το στάσιμο νερό ευνοεί την ανάπτυξη κουνουπιών και άλλων εντόμων που ενοχλούν τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν το αυτονόητο:

  • Καθαρισμό και εκκένωση του στάσιμου νερού,

  • Επαναλειτουργία του μηχανισμού ανακύκλωσης νερού που θα επιτρέψει το τρεχούμενο νερό και την αναβίωση του καταρράκτη,

  • Συντήρηση και επισκευή του σιντριβανιού και των υποδομών,

  • Περιποίηση του πρασίνου και αντικατάσταση ή τοποθέτηση παγκακιών.

Η φροντίδα αυτού του πάρκου δεν απαιτεί μεγάλα κονδύλια ή πολύπλοκα έργα. Απαιτεί όμως συνέπεια και σταθερή μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μην επαναληφθεί η αδιέξοδη κατάσταση που βλέπουμε σήμερα.

Η εγκατάλειψη ενός δημόσιου χώρου, ειδικά σε ένα σημείο τόσο κεντρικό και κοντά στο λιμάνι της πόλης, στέλνει λάθος μήνυμα για την ποιότητα ζωής που προσφέρεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Χρειάζεται άμεσα να δοθεί προτεραιότητα στην επαναλειτουργία του συστήματος νερού, στην καθαριότητα και στη γενικότερη αναβάθμιση του χώρου, ώστε το παρκάκι να ξαναγίνει αυτό που ήταν: ένας τόπος ανάπαυσης και δροσιάς, ένα κόσμημα για την πόλη.

Οι κάτοικοι περιμένουν πράξεις και όχι υποσχέσεις. Κάθε βροχή που γεμίζει το σιντριβάνι με στάσιμα μαύρα νερά επιβεβαιώνει ότι χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, το πρόβλημα θα επανέρχεται και η εγκατάλειψη θα συνεχίζεται.

Η Ηγουμενίτσα αξίζει καλύτερα – και το πάρκο δίπλα στο λιμάνι μπορεί και πρέπει να ξαναζωντανέψει.

Top Post Ad


Bottom Post Ad