Type Here to Get Search Results !

  

 


 


 


Τελευταία ημέρα για το επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

 


Αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2025-2026, μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Όσοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία – ή πρέπει να διορθώσουν λάθη – έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες ώρες, καθώς μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν θα είναι δυνατή η ένταξη στους δικαιούχους.

Το επίδομα καλύπτει μέρος της δαπάνης για διάφορες μορφές θέρμανσης, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση και σε ορισμένες περιοχές ηλεκτρικό ρεύμα. Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά περίπου από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια βασίζονται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2024 και στον ΕΝΦΙΑ του 2025.

Απαραίτητη η αντιστοίχιση στοιχείων κατοικίας

Κατά την εξέταση της αίτησης, η ΑΑΔΕ ελέγχει αυτοματοποιημένα αν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας συμφωνούν με τα όσα έχουν δηλωθεί στο φορολογικό προφίλ του αιτούντος. Τυχόν αναντιστοιχίες – όπως λάθος τετραγωνικά, διαφορετικός αριθμός παροχής, μη ενημερωμένο μισθωτήριο ή αλλαγή κατοικίας που δεν έχει δηλωθεί – μπορεί να οδηγήσουν σε απόρριψη.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενοικιαστές

Οι ενοικιαστές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο στο myAADE, το οποίο να ανταποκρίνεται στα πραγματικά στοιχεία της κατοικίας όπου διαμένουν. Αν η σύμβαση έχει λήξει χωρίς ανανέωση ή δεν έχει καταχωριστεί, η αίτηση δεν μπορεί να εγκριθεί. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που η παροχή ρεύματος παραμένει στο όνομα παλαιότερου ενοικιαστή, απαιτείται άμεση διόρθωση.

Σε πολυκατοικίες με κοινόχρηστο καυστήρα πετρελαίου, η επιτυχής διαδικασία εξαρτάται από τον διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να έχει καταχωρίσει σωστά τα στοιχεία και τα χιλιοστά θέρμανσης μέσω της πλατφόρμας. Αν δεν έχει δημιουργηθεί έγκαιρα προφίλ πολυκατοικίας ή δεν έχει γίνει ενεργοποίηση πληρωμής, οι αιτήσεις των ενοίκων δεν οδηγούν σε καταβολή επιδόματος.

Φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση και ηλεκτρική θέρμανση

Στις περιπτώσεις φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης, οι πάροχοι αποστέλλουν τα δεδομένα κατανάλωσης στην ΑΑΔΕ και η ταυτοποίηση γίνεται αυτόματα. Για την επιδότηση ηλεκτρικής θέρμανσης – όπου προβλέπεται – είναι απαραίτητο ο αριθμός παροχής να αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία και ο δικαιούχος να μην ανήκει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Έλεγχος ΙΒΑΝ πριν την οριστικοποίηση

Η αίτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καταχωρισμένο και ενεργό ΙΒΑΝ, στο όνομα του δικαιούχου ή μέλους του νοικοκυριού. Τυχόν λάθη ή ανενεργοί λογαριασμοί μπλοκάρουν την πληρωμή.

Προκαταβολή πριν τα Χριστούγεννα

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στην ώρα τους και ήδη έχουν αγοράσει καύσιμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, θα λάβουν προκαταβολή έως τις 23 Δεκεμβρίου. Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μόνο για την καταχώριση αποδείξεων και παραστατικών, όχι όμως για νέες αιτήσεις. Στους επόμενους γύρους πληρωμών θα συμμετάσχουν αποκλειστικά όσοι έχουν εγγραφεί εμπρόθεσμα.

Top Post Ad


Bottom Post Ad