Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την έναρξη ευρείας «επιθετικής εκστρατείας» εναντίον της Χεζμπολάχ, έπειτα από μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες και drones που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινό έδαφος.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτός και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 31 θανάτους και 149 τραυματισμούς. Πληροφορίες από λιβανικά μέσα κάνουν λόγο και για απώλειες σε υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.
Την έναρξη των επιχειρήσεων επιβεβαίωσε ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «περνά από την άμυνα στην επίθεση». Όπως ανέφερε, οι δυνάμεις του στρατού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για «πολλές ημέρες μάχης», με διαρκή αμυντική και επιθετική ετοιμότητα.
Την ίδια στιγμή, η ένταση φαίνεται να επεκτείνεται και πέραν του Λιβάνου. Τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων Fars News Agency και Tasnim News Agency μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν πυραυλικά πλήγματα στη Σαναντάζ, με τουλάχιστον δύο νεκρούς. Παράλληλα, βίντεο που επικαλείται το Al Jazeera καταγράφουν πυκνούς καπνούς κοντά στο αεροδρόμιο της Κερμανσάχ.
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται και ο Κόλπος. Η αμερικανική πρεσβεία στο Κουβέιτ απηύθυνε επείγουσα σύσταση προς τους πολίτες των ΗΠΑ να παραμείνουν στα σπίτια τους, επικαλούμενη συνεχή απειλή πυραυλικών και drone επιθέσεων. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα X, το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους εντός των κατοικιών τους.
Αναφορές κάνουν επίσης λόγο για εκρήξεις σε πόλεις όπως το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι, η Ντόχα και το Μανάμα, με αποτέλεσμα διαταραχές στις αερομεταφορές και κλείσιμο εναέριων χώρων.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν ήδη και την Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδέχεται να σημειωθεί αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 2–3 λεπτά το λίτρο, με καθοριστικό παράγοντα τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.




.png)





