Παρακαταθήκη στην Ιστορία το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα για τους «Τσάμηδες»

0

Παρακαταθήκη στην Ιστορία και χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και την Ελληνική πολιτεία, ώστε να αντικρούει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς των Αλβανών και να αποκαθιστά την πραγματικότητα με αδιάσειστα στοιχεία για το λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα», αποτελεί το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια», η παρουσίαση του οποίου έγινε χθες βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Serai. 


Στην εκδήλωση- που οργάνωσε ο «Πρωινός Λόγος» – έδωσε το «παρών» του πλήθος κόσμου και εκτός του συγγραφέα, μίλησαν η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο καθηγητής, πρώην υπουργός Γιάννης Βαληνάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Σταύρος Καλογιάννης και Νίκος Υφαντής. Γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας της συζήτησης που ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Ο εκδότης του «Πρωινού Λόγου» Γιάννης Κουτσολιόντος, που συντόνιζε την εκδήλωση, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι η έκδοση του βιβλίου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς τελευταία το θέμα αναζωπυρώνεται επικίνδυνα «τραυματίζοντας» τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις και στην πορεία του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος.

«Άλλωστε- υπενθύμισε- η εφημερίδα μας στα 62 χρόνια καθημερινής παρουσίας της, πολλές φορές σε κύρια θέματα της έχει αποκαλύψει τις δόλιες ανθελληνικές μεθοδεύσεις των γειτόνων μας με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, άρθρα, αναλύσεις και σχόλια».


Ο Κ. Τασούλας
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας στο χαιρετισμό του ανέδειξε τη χρησιμότητα του βιβλίου και των ιστορικών στοιχείων που περιέχει: «Η χώρα μας – ανέφερε- δεν ευνοείται από τις γεωγραφικές της γειτνιάσεις. Και αυτή την έλλειψη εύνοιας οφείλει διαχρονικά να ξεπερνά άλλοτε στρατιωτικά, άλλοτε διπλωματικά, πάντα όμως με επίγνωση ιστορική των εθνικών ζητημάτων και με αξιοποίηση ακόμη και των πιο ανεπαίσθητων αποχρώσεων του διεθνούς ορίζοντος. Γιατί το ζήτημα της λεγόμενης Τσαμουριάς και του Αλβανικού αλυτρωτισμού, όπως καίρια καταδεικνύει ο Αντώνης Μπέζας, στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του έχει μεταφερθεί σε διεθνές επίπεδο και σε αυτή την αρένα καλούμεθα να το αντιμετωπίσουμε. {…}.

Το βιβλίο είναι κατά τούτο διαφωτιστικό και πολλαπλά χρήσιμο. Για αυτό και η συμβολή του Αντώνη Μπέζα σε μια εθνική υπόθεση όπως αυτή, είναι σημαντική και αξιέπαινη».

Ο Ν. Υφαντής
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής στο χαιρετισμό του, τόνισε πως «σε καιρούς δύσκολους που λεηλατούνται οι ιστορικές μας μνήμες και κινδυνεύει η εθνική μας αρτιμέλεια, σε μια κρίσιμη περίοδο που πληγώνεται ο ελληνισμός, συγγραφικά εγχειρήματα, όπως το παρόν βιβλίο του κ. Μπέζα είναι και επίκαιρα και απαραίτητα γιατί αυξάνουν τη συλλογική μνήμη». Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε ακόμη πως οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, είναι ένα θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία, ως αντίβαρο και αντιπερισπασμό, ως σημείο τριβής με το βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Η Μ. Σπυράκη
Η Ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη, χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα «Τσάμηδων» και το συνέδεσε με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία θα απασχολήσει το Ευρωκοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές. Έπλεξε το εγκώμιο του Αντ. Μπέζα και είπε πως το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Βιβλιοθήκη

Ο Γ. Βαληνάκης
Ο Γιάννης Βαληνάκης χαρακτήρισε το βιβλίο «προτροπή αφύπνισης», κάλεσε την Ελληνική Πολιτεία να αξιοποιήσει την επιδίωξη της Αλβανίας για είσοδο στην Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν οι παράλογες απαιτήσεις των «Τσάμηδων» και τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τα εθνικά μας θέματα.

Ο Στ. Καλογιάννης
Ο Στ. Καλογιάννης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το έργο του Αντώνη Μπέζα στα υπουργεία που θήτευσε, αλλά και στην συστηματική έρευνα και ενασχόλησή του για τη συγγραφή του βιβλίου. Επεσήμανε δε πως οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν γνωρίζουν τις πτυχές του «Τσάμικου» και απέδωσε ευθύνες στην Ελληνική Πολιτεία.

Ο Συγγραφέας
Ο Αντώνης Μπέζας στην αρχική τοποθέτησή του ανέφερε πως το βιβλίο το αφιέρωσε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα για να αναδείξει τον πατριωτισμό του αδικοχαμένου Βορειοηπειρώτη.

Ο Αθ. Γκότοβος

Ο Αθ. Γκότοβος έκανε την επιστημονική παρουσίαση του ζητήματος και τόνισε πως τα στοιχεία που περιέχει το βιβλίο πρέπει να φτάσουν πρώτα στην πολιτική ηγεσία και μετά στους πολίτες.

• Στην εκδήλωση προβλήθηκε απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» του Χρ. Βασιλόπουλου, για την εκτέλεση των 49 προκρίτων στην Παραμυθιά. Κλείνοντας την παρουσίαση ο συγγραφέας Αντ. Μπέζας υπογράμμισε πως το βιβλίο του δεν θέλει να διχάσει, αλλά να περιγράψει την αλήθεια πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η συνεργασία των δύο λαών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here