Τέσσερα υπέροχα κάστρα στη Μεσσηνία

0

Ένα ταξίδι στην ιστορία της Μεσσηνίας ξεκινά με μια βόλτα στα κάστρα της. Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά κάστρα του νομού ξυπνούν μνήμες από τα παλιά και μεταφέρουν τον επισκέπτη στο παρελθόν.

Εντυπωσιακά κτίσματα που στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου εντυπωσιάζουν και προκαλούν δέος με την επιβλητικότητα και την ιστορία τους.

Κάστρο Κορώνης

Το κάστρο της Κορώνης είναι το μοναδικό που κατοικείται μέχρι σήμερα. Υπήρξε ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα και ισχυρότερα της Πελοποννήσου. Μέσα στο κάστρο και πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, κτίστηκε ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας, δίπλα σχεδόν στο γυναικείο, παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου.

Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, κυριεύει με τον όγκο του σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα.

Κάστρο Μεθώνης

Χτισμένο στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, το κάστρο της Μεθώνης βρέχεται από θάλασσα στις τρεις πλευρές του και με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα συνδέεται με το μικρό φρούριο Μπούρτζι.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά την διάρκεια του μεσαίωνα αποτελούσε σταθμό για το ταξίδι των προσκυνητών προς τους Αγίους Τόπους. Η καστροπολιτεία καταλαμβάνει μια έκταση 93 στρεμμάτων και το Μπούρτζι συναντάται σε μια μικρή νησίδα νότια του κάστρου.

Ο επισκέπτης στο εσωτερικό του μπορεί να παρατηρήσει ερείπια τόσο από τα σπίτια των βενετσιάνων αρχόντων, όσο και από την περίοδο της ακμής του κάστρου.

Κάστρο Κυπαρισσίας

Στην κορυφή ενός μικρού λόφου πάνω ακριβώς από την πόλη της Κυπαρισσίας δεσπόζει επιβλητικό το ενετικό κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο στα θεμέλια ενός παλιότερου βυζαντινού κτηρίου. Πρόκειται για το «μπαλκόνι» της πόλης που προσφέρει απίστευτη θέα προς τα νερά του Ιονίου σε όποιον επισκέπτη «σκαρφαλώσει» μέχρι εδώ.

Σύμφωνα με τη μυθολογία το συγκεκριμένο κάστρο χτίστηκε από γίγαντες, καθώς οι πέτρες από τις οποίες δημιουργήθηκε άγγιζαν σε μήκος ακόμη και τα 4 μέτρα και πλάτος το 1,5 μέτρο. Γι αυτό άλλωστε ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων».

Νιόκαστρο, Πύλος

Η ονομασία του το διαχώρισε από το Παλαιόκαστρο, που προϋπήρχε ήδη στο βόρειο τμήμα της Πύλου. Το Νιόκαστρο χτίστηκε από τους Τούρκους το 1573 προκειμένου οι κατακτητές να μπορούν καλύτερα να ελέγχουν τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Με την κήρυξη της Επανάστασης του ’21 εδώ κατέφυγαν οι Τούρκοι της Αρκαδίας, όπου και σφαγιάστηκαν.

Το 1825 το καταλαμβάνει ο Ιμπραήμ, ενώ το 1828 απελευθερώνεται από το συμμαχικό στόλο. Μέχρι και το 1941 λειτουργούσε ως φυλακή, χρονολογία που έπαψε να κατοικείται εντελώς. Σήμερα, η επιβλητική του μορφή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here