Τραμπ: Σκληρός αλλά αξιοσέβαστος ο Όρμπαν

0

 Τον «ομοϊδεάτη» του πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, υποδέχθηκε σήμερα στο Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του καλεσμένου του, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ουγγαρίας.

«Κάνατε καλή δουλειά και διασφαλίσατε την ασφάλεια της χώρας σας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

«Είναι σκληρός αλλά αξιοσέβαστος παντού στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τραμπ, μολονότι ο Όρμπαν, γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις του και την κριτική του στις «φιλελεύθερες» δημοκρατίες, εκνεύρισε ακόμη και τη δική του πολιτική οικογένεια, σε σημείο που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τον Μάρτιο τη συμμετοχή του κόμματός του, του Fidesz, στους κόλπους του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν «είναι προφανώς κάπως αμφιλεγόμενος όπως κι εγώ, όμως αυτό δεν είναι σοβαρό», συνέχισε ο Τραμπ, επαινώντας τον για τη στάση που τήρησε στο μεταναστευτικό. «Κάνατε το σωστό για τη μετανάστευση, όπως λένε πολλοί», διαβεβαίωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τα “φρικτά” προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη οφείλονται στις «διαφορετικές» επιλογές που έκαναν άλλοι ηγέτες – υπονοώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που το 2015 άφησε ανοιχτά τα σύνορα για τους Σύρους πρόσφυγες.

Και οι δύο τηρούν σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και έχουν εκφραστεί κατά καιρούς με σκληρό τρόπο για τους πρόσφυγες. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα εμπορίου και ενέργειας – και ενδεχομένως την πώληση όπλων- σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,  όμως οι επικριτές τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ρητορική τους. 

Η επίσκεψη «θα θεωρηθεί ως επιβράβευση ενός ηγέτη που κατέστρεψε με επιτυχία μια δημοκρατία, αλλά επίσης θα επιβεβαιώσει μια απολύτως απειλητική στρατηγική για τη διατλαντική ασφάλεια», αναφέρουν σε άρθρο τους στην Washington Post ο Ρομπ Μπερσίνσκι της οργάνωσης Human Rights First και ο Χαλ Μπραντς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκνις.

Παράλληλα Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας, και γενικά για τη στάση του Όρμπαν απέναντι στους μετανάστες.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Τραμπ θα αναφερθεί στην ανησυχία του για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, και κυρίως τη στενή σχέση της Ουγγαρίας, μέλος του ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


 
kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here