Ουκρανία: Πρώτος μας στόχος η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας

0

Πρώτος στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα κατά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέτοντας προτεραιότητά του τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους.

«Πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε εκεχειρία στο Ντονμπάς», την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται εν μέρει από τους αυτονομιστές, είπε ο Ζελένσκι, προκαλώντας το χειροκρότημα των βουλευτών.

Ο νέος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι με τη Ρωσία μπορεί να υπάρξει διάλογος μόνο μετά την επιστροφή του ουκρανικού εδάφους και των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Ζελένσκι, ο νεοεισερχόμενος στην πολιτική σκηνή κωμικός ηθοποιός, ο οποίος κατήγαγε μια συντριπτική νίκη επί του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία, πρόσθεσε κατά την ομιλία που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ότι προχωράει στην διάλυση του κοινοβουλίου, το οποίο διάκειται ως επί το πλείστον εχθρικά απέναντί του, και ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αντί να αναμείνει τη διεξαγωγή τους κάποια στιγμή ως τον Οκτώβριο.

«Διαλύω το κοινοβούλιο», σημείωσε μιλώντας ενώπιον των βουλευτών και διεθνών αντιπροσωπειών που βρίσκονταν στο ημικύκλιο, την ώρα που εξακολουθούν να υφίστανται νομικές αβεβαιότητες όσον αφορά το αν μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτή την αυστηρά καθορισμένη διαδικασία.

Ο Ζελένσκι δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι πιστοί στον προκάτοχό του στην προεδρία, και ως εκ τούτου ήταν εύλογο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές όσο χαίρει ακόμη μεγάλης δημοτικότητας.

Η συνεργασία του με το κοινοβούλιο έχει ζωτική σημασία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που τον ψήφισαν και να μπορέσει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να συνεχιστεί η παροχή ξένης βοήθειας.

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε σήμερα τους βουλευτές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο των δύο μηνών που θα προηγηθεί των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για να υιοθετήσουν νόμο που θα τους στερήσει την ασυλία που χαίρουν από τις διώξεις και άλλον έναν νόμο που απαγορεύει στους αξιωματούχους να πλουτίζουν παράνομα.

«Θα έχετε δύο μήνες γι’αυτό. Κάντε το και θα αξίζετε παράσημα», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά την ορκωμοσία του. «Διαλύω την Ράντα (κοινοβούλιο)», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι διορίστηκε σήμερα πρόεδρος της Ουκρανίας εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην ανεξάρτητη εδώ και λιγότερο από 30 χρόνια χώρα, η οποία δοκιμάζεται από τον πόλεμο και οικονομικές δυσκολίες.

Μετά την συντριπτική του νίκη επί του Ποροσένκο, ο νεώτερος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ουκρανίας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στα 41 του, πήγε σήμερα για να ορκιστεί στο κοινοβούλιο, περπατώντας από το σπίτι του που βρίσκεται εκεί κοντά, ενώ κατά τη διαδρομή χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον δρόμο για να τον συγχαρεί.

«Δεσμεύομαι με όλες τις ενέργειές μου να προστατεύω την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, να φροντίζω για το καλό της πατρίδας και του ουκρανικού λαού, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, να σέβομαι το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου προς το συμφέρον όλων των συμπατριωτών μου, να ανυψώσω την Ουκρανία στον κόσμο», ορκίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία κατά την ορκωμοσία του αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία καθώς παρέμεναν άγνωστες οι προθέσεις του κωμικού που εξελέγη χωρίς να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξαργυρώνοντας την δυσαρέσκεια των Ουκρανών απέναντι στις ελίτ μετά τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στην διαφθορά και να «σπάσει το σύστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here