«Νίκη του Χίτλερ» θεωρεί τις αποζημιώσεις η Βαρσοβία

0

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Νέα σύγκρουση της Βαρσοβίας με την εβραϊκή κοινότητα προκαλεί η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβίτσκι, ότι η αποζημίωση για ιδιοκτησίες και περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μετά θάνατον θρίαμβο του Αδόλφου Χίτλερ.

Το κυβερνών κόμμα της χώρας ισχυρίζεται ότι, ως θύμα της ναζιστικής εισβολής και κατοχής από τη Γερμανία, η Πολωνία δεν θα έπρεπε να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις για αποζημιώσεις προς τους Εβραίους. «Αν ποτέ φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σε αυτήν την κατάφωρη αδικία, αν θύμα και εκτελεστής αλλάξουν θέσεις, θα ήταν μια κατάχρηση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και θα αποτελούσε μετά θάνατον νίκη του Χίτλερ», είπε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πολιτικός. Η Πολωνία ήταν πατρίδα μιας από τις πολυπληθέστερες κοινότητες Ισραηλιτών, η οποία εξαφανίστηκε όταν οι ναζί δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν το Αουσβιτς.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Σ. Λόντερ, κάλεσε τον Μοραβίτσκι να διαψεύσει ή να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. Σημειώνεται πως Εβραίοι πρώην ιδιοκτήτες περιουσιών στην Πολωνία έχουν αγωνιστεί από το 1989, οπότε κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς, για να λάβουν αποζημιώσεις, αλλά εις μάτην: η Βαρσοβία προφασίζεται έως τώρα έλλειψη είτε χρημάτων είτε βούλησης.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here