Μιχάλης Τζομάκας: Η Ήπειρος χρειάζεται πολιτική αλλαγή

0

Η μόνιμη κατάταξη της Ηπείρου στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες καθώς και στην απορρόφηση κονδυλίων και ο ευτελισμός των δημοκρατικών διαδικασιών με την περιθωριοποίηση του περιφερειακού συμβουλίου και τη κυρίαρχη νοοτροπία του ‘’ενός ανδρός αρχή’’ μαρτυρούν πολλά για την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τον τρόπο λειτουργίας της απερχόμενης περιφερειακής αρχής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παντελής έλλειψη οράματος για τον τόπο όπως αποδεικνύεται από την ανυπαρξία μεγάλων έργων πνοής σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

  Η απερχομένη περιφερειακή αρχή αρέσκεται στο να εξυπηρετεί κατά τόπους μικρά συμφέροντα διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών, συνήθως εκείνων που θεωρεί προνομιακές προς αυτήν, ώστε να διατηρεί κάποιες δομές εξουσίας οργανωμένες σε συντεχνιακά συμφέροντα που αποτελούν και την πηγή της δύναμής της. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο υποβιβάζει το ρόλο της Περιφέρειας σε επίπεδο δημοτικής αρχής και πολλές φορές σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου! Γιατί δεν είναι έργο μιας Περιφέρειας το να γίνει ένας δρόμος 200 μέτρων μέχρι μια στάνη ούτε να φτιαχτεί μια δεξαμενή για να πίνουν νερό 10-15 ζωντανά!

 Αυτές οι δομές εξουσίας είναι που απειλούνται από τη δημοκρατική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου την οποία προωθεί η απλή αναλογική, γι’αυτό και ο νυν περιφερειάρχης την αποστρέφεται και ζητά διαρκώς ‘’καθαρή’’ εντολή από την πρώτη Κυριακή, ώστε να συνεχίσει να ελέγχει πλήρως το περιφερειακό συμβούλιο και να συνεχίσει να τροφοδοτεί αυτές της δομές εξουσίας. Η Περιφέρεια Ηπείρου ωστόσο πρέπει να αλλάξει χέρια ώστε να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική, με σχεδιασμό για μεγάλα έργα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών.

 Το Κοινό των Ηπειρωτών θέτει στο δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα ύπαρξης έργων αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για την αναγέννηση του τόπου μας. Εγγυάται την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω ευρύτερων συνεργασιών και συναινέσεων και με τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στη λήψη των αποφάσεων. Με σεβασμό στον φυσικό μας πλούτο και την παράδοση τολμά να διεκδικεί την Ήπειρο της δημιουργίας, της εργασίας, της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης και των ίσων ευκαιριών. Τολμά να διεκδικεί την Ήπειρο των ονείρων μας!

Μιχάλης Τζομάκας

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος- Π.Ε. Θεσπρωτίας

Το Κοινό των Ηπειρωτών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here