Να ζεις, ν’ αγαπάς και να καινοτομείς-Tης Θάλειας Θεοδωρίδη*+(Βίντεο)

0

Ή αλλιώς, το success story ενός μικρού Δημόσιου Νηπιαγωγείου, που κατόρθωσε να περάσει σπουδαία  μηνύματα στην κοινωνία, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη μητέρα.

Ένα καινοτόμο Δημόσιο Σχολείο

Σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού Μαυρουδίου Θεσπρωτίας, πάνω από την εκκλησία, βρίσκεται ένα τοσοδούλι Νηπιαγωγείο. Ξύλινα vintage θρανία και καβαλέτα ζωγραφικής είναι διάσπαρτα στην αυλή, μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια. Και στην άκρη της αυλής βρίσκεται ένας μικρός βοτανικός κήπος γεμάτος με όλα τα αρώματα.  Το αξιοθαύμαστο είναι πως τον κήπο τον καλλιεργούν οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους.

Το ντοκιμαντέρ

Ίσως αρκετός κόσμος, να μη γνώριζε την ύπαρξή του Νηπιαγωγείου, εάν πριν λίγο καιρό δεν είχε μάθει ότι το μικρούλι Σχολείο, είναι ο παραγωγός ενός ντοκιμαντέρ. «Μόνο να λες πως μ’ αγαπάς» είναι ο τίτλος του και το θέμα του είναι η μητέρα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στην ημερίδα που διοργάνωσε το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου με τίτλο «Μητέρα, το αιώνιο στήριγμα του ανθρώπου», στις 22/5, στο ΤΕΙ στην Ηγ/τσα. Η ιδέα, προέκυψε από την καθιερωμένη γιορτή της μητέρας, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Μόνο που αυτή τη φορά, το Νηπιαγωγείο θέλησε να προσφέρει στις μητέρες των παιδιών κάτι παραπάνω από μια ζωγραφισμένη καρτούλα, μια ανθοδέσμη ή ένα δωράκι και αναζήτησε νέους τρόπους και αγκάλιασε πρόθυμα νέες συνεργασίες για να τιμήσει τη μητέρα με ένα μεγάλο πρότζεκτ.

Φωτογραφία: Φώτης Τάσιος/ Fotis Sid Tasios

Μόνο να λες πως μ’αγαπάς

Η κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ είναι μια αναφορά στη μητέρα. Η μητέρα ως στήριγμα του ανθρώπου, η μητέρα ως γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά να προσφέρει το καλύτερο στα παιδιά της, η μητέρα που μας προσδιορίζει ως προσωπικότητες στη μετέπειτα ζωή μας ως ενήλικες, η μητέρα που δεν παύει να έχει τις δικές της ανάγκες ως άνθρωπος και να έχει στόχους και όνειρα.

Φωτογραφία: Φώτης Τάσιος/ Fotis Sid Tasios

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησαν τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, στο Θέατρο «Αρλεκίνος» στην Ηγουμενίτσα με τη συμμετοχή δεκαοχτώ οικογενειών. Η ιδέα ήταν να γίνουν συνεντεύξεις με την κάθε μητέρα όπου θα αναδύονταν σκέψεις και απόψεις μέσα από προσωπικά βιώματα και παράλληλα θα δινόταν και μια πολιτική διάσταση στην έννοια της γυναίκας ως μητέρας,  στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από τις υποχρεώσεις της και τις αγωνίες της να ανταποκριθεί επιτυχώς στους πολλαπλούς της ρόλους.

Φωτογραφία: Φώτης Τάσιος/ Fotis Sid Tasios

Ο χρόνος για την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ ήταν ιδιαίτερα λιγοστός, ο ενθουσιασμός όμως ιδιαίτερα έντονος. Και πώς να μην είναι, όταν το θέμα είναι τόσο σημαντικό. Όταν πραγματεύεται βιώματα που όσο διαφορετικά κι αν είναι για τον καθένα μας, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η σχέση με τη μητέρα μας μπορεί να μας καθορίζει, να μας πονάει, να μας διαμορφώνει, να μας εξελίσσει.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ: 

Η νέα αριστεία είναι η καινοτομία

Η εμπειρία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ ήταν έντονη και μοναδική, όχι μόνο για τις συνεντευξιαζόμενες μητέρες αλλά και για εμάς τους συντελεστές, το ίδιο το συνεργείο, ίσως γιατί όλοι μας βιώσαμε τα ίδια δυνατά συναισθήματα και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε ανάγκη το ίδιο πράγμα: να αγαπηθούμε από τη μητέρα μας, να νιώσουμε αποδεκτοί ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να δώσουμε απλόχερα τη δική μας αγάπη, στα δικά μας παιδιά.

Επιπλέον, η εμπειρία του να συνεργαζόμαστε με ένα δημόσιο Σχολείο, μας έκανε να σκεφτούμε πόσο σημαντική είναι μια τέτοια πρωτοβουλία και πόση δύναμη έχει ώστε να περάσει σπουδαία κοινωνικά μηνύματα για το παιδί και την οικογένειά του.  Άραγε, αυτός δεν είναι και ο σκοπός της Εκπαίδευσης στη σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας και της πληροφορίας; Να εμπνέει, να καθοδηγεί και να στηρίζει το καινούριο και το διαφορετικό που μπορεί να φέρουν οφέλη στην ευρύτερη κοινωνία κι όχι μόνο στα στενά όρια του σχολείου.

Ίσως τελικά, αν θέλουμε να μιλάμε σήμερα για αριστεία στη Δημόσια Εκπαίδευση, να πρέπει να μιλάμε πλέον, για καινοτομία. Καινοτομία που να έχει όμως, σημαντικό θετικό αντίκτυπο. Έτσι ακριβώς όπως τόλμησε να καινοτομήσει το μικρούλι Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας.

Συντελεστές ντοκιμαντέρ:

Παραγωγή: Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου

Δ/νση Παραγωγής και επιμέλεια συνεντεύξεων: Θάλεια Θεοδωρίδη

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Χριστάκη

Φωτογραφία: Φώτης Τάσιος/Fotis Sid Tasios

Κάμερα-μοντάζ: Δημήτρης Κατσιμπόκης/Sky is the limit

Filming: Θέατρο «Αρλεκίνος», Ηγουμενίτσα.

 

                         *Η Θάλεια Θεοδωρίδη είναι επικοινωνιολόγος Μ.Α.

                           thalia.theodoridi@gmail.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here