Η νέα Mercedes A-Class Sedan

0

Η οικογένεια των compact μοντέλων της Mercedes μεγαλώνει, καθώς και η A-Class Sedan κυκλοφορεί ήδη στους ελληνικούς δρόμους.

Το 4θυρο saloon έχει μεταξόνιο 2729 χιλιοστών και τις αναλογίες ενός σπορ και, ταυτόχρονα, compact σεντάν με κοντούς προβόλους μπροστά και πίσω, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας της όσον αφορά στο ύψος της οροφής στο χώρο πίσω επιβατών.

Επιπλέον, το μοντέλο saloon έχει όλα τα γνωστά χαρίσματα της A-Class Hatchback, όπως τους σύγχρονους κινητήρες και το υψηλό επίπεδο ασφάλειας, χάρη στα υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, αλλά και το σύστημα infotainment MBUX – Mercedes-Benz User Experience με δυνατότητα εκμάθησης και διαισθητικό χειρισμό. Επιπλέον, με τιμή Cd 0.22 και μετωπική επιφάνεια 2,19 m², η A-Class Sedan έχει το χαμηλότερο αεροδυναμικό συντελεστή από όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής παγκοσμίως.

Η A-Class Sedan είναι το έβδομο (από το 1977) κατά σειρά μοντέλο της οικογένειας και έρχεται να διευρύνει την γκάμα των compact αυτοκινήτων της μάρκας, απαντώντας στο αίτημα πολλών πελατών που ήθελαν ένα όμορφο αισθητικά τριών όγκων αμάξωμα, με ξεχωριστό πορτ-μπαγκάζ.

Το νέο μοντέλο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Rastatt της Γερμανίας και η εξέλιξή της έγινε στο Sindelfingen της Γερμανίας. Παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι (Οκτώβριος 2018), ενώ η μάρκα ακόμη νωρίτερα, είχε παρουσιάσει την έκδοση A-Class L Sedan (με μακρύ μεταξόνιο) στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Κίνας στο Πεκίνο. Αυτό το μοντέλο-λιμουζίνα σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την κινεζική αγορά και παράγεται εκεί.

H A-Class τριών όγκων είναι πολύ εύχρηστη, αφού προσφέρει μεγάλη ευρυχωρία στο χώρο των ώμων, των αγκώνων και άπλετο χώρο πάνω από το κεφάλι, καθώς και εύκολη πρόσβαση στα πίσω καθίσματα. Βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας της όσον αφορά στον χώρο για το κεφάλι των πίσω επιβατών (944 χλστ). Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 420 λίτρα (πετρελαιοκίνητες εκδόσεις: 410 λίτρα) και σχεδιάστηκε για να κάνει ακόμη πιο χρηστικό το μοντέλο.

Το άνοιγμα του πορτ-μπαγκάζ είναι πολύ μεγάλο, με εύρος 950 χλστ και διαγώνιο ανάμεσα στην κλειδαριά και την κάτω γωνία του πίσω παραθύρου 462 χλστ. Αυτό επιτρέπει την άνετη φόρτωση ακόμη και μεγαλύτερων αποσκευών.

Αεροδυναμική

Η νέα A-Class Sedan εκμεταλλεύεται τις ιδανικές συνθήκες που της προσφέρει το μακρύ πίσω μέρος και καταφέρνει να θέσει οροσημο στην κατηγορία της, με τιμή Cd = 0.22. Εξαιτίας του εμπρός της μέρους, επιφάνειας 2,19 m², που είναι μικρότερο από αυτό της CLA, η  A-Class Sedan διαθέτει τη χαμηλότερη αεροδυναμική αντίσταση από όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής παγκοσμίως.

Εξοπλισμός

Ήδη από τη βασική της έκδοση, η A-Class Sedan είναι πλουσια εξοπλισμένη. Στα κύρια χαρακτηριστικά της περιλαμβάνεται το σύστημα  infotainment MBUX – Mercedes-Benz User Experience, με οθόνη αφής καθώς και συστήματα υποβοήθησης οδήγησης τελευταίας γενιάς όπως το Active Brake Assist και το Active Lane Keeping Assist. Επιπρόσθετα, η A-Class Sedan μπορεί να διαμορφωθεί με τις γραμμές εξοπλισμού Style, Progressive & AMG Line, το πακέτο “Night” καθώς και πλήθος άλλων χαρακτηριστικών από τον  προαιρετικό εξοπλισμό.

Εμφάνιση

Η νέα A-Class Sedan έχει τις αναλογίες ενός σπορ και compact σεντάν με κοντό εμπρόσθιο τμήμα και πίσω προεξοχές, ενώ το εσωτερικό της έχει επαναπροσδιοριστεί με έμφαση στην avant-garde εμφάνιση, σχεδιασμένο με έμφαση στον πρωτοποριακό σχεδιασμό του ταμπλό.

Ασφάλεια

Στην A Class sedan, έχει γίνει μεταφορά τεχνολογίας από την πολυτελή κατηγορία, όπως οι προαιρετικά διαθέσιμοι προβολείς Multibeam Led. Επιτρέπουν ταχύτατη και απολύτως ακριβή, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη προσαρμογή των προβολέων στην τρέχουσα κατάσταση κυκλοφορίας. Μέσα σε κάθε προβολέα υπάρχουν 18 λυχνίες LED που ενεργοποιούνται ξεχωριστά. Το χρώμα φωτισμού των LED, που μοιάζει με το φως ημέρας, δεν κουράζει τα μάτια και ευνοεί τη συγκέντρωση. Άλλο ένα προαιρετικό στοιχείο εξοπλισμού είναι οι προβολείς LED High Performance που προσφέρουν ευρύτερη κατανομή του φωτός σε σύγκριση με τους συνηθισμένους προβολείς αλογόνου, χρώμα φωτισμού παρόμοιο με της ημέρας και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης, το μοντέλο εξοπλίζεται με τα τα πλέον σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, τα οποία παρέχουν συνεργατική υποστήριξη στον οδηγό. Έτσι, αποκτά το υψηλότερο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία της με λειτουργίες δανεισμένες από την S-Class, ενώ για πρώτη φορά, η A-Class έχει τη δυνατότητα να οδηγεί ημί-αυτόνομα σε ορισμένες οδηγικές συνθήκες. Η ενεργή υποβοήθηση απόστασης Distronic και η ενεργή υποβοήθηση διεύθυνσης υποστηρίζουν ακόμη πρακτικότερα πλέον τον οδηγό να τηρεί ασφαλή απόσταση και να διευθύνει το αυτοκίνητο, ενώ η ταχύτητα οδήγησης προσαρμόζεται αυτόματα στις στροφές, στις διασταυρώσεις και τους κυκλικούς κόμβους.

Η προαιρετική οθόνη head-up προβάλλει σημαντικές πληροφορίες στο παρμπρίζ, ώστε να αποσπάται λιγότερο η προσοχή του οδηγού από την κυκλοφορία στο δρόμο. Επίσης, προκαλείται λιγότερη κούραση των ματιών, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάζουν διαρκώς την εστίαση μεταξύ κοντινής και μακρινής όρασης.

Συνομιλία με το αυτοκίνητο

Το νέο σύστημα πολυμέσων MBUX – Mercedes-Benz User Experience – σηματοδοτεί την νέα εποχή συνδεσιμότητας Mercedes me. Χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος, είναι η ικανότητά του να μαθαίνει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Το MBUX μπορεί να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στο χρήστη, δημιουργώντας έτσι μία συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στο όχημα, στον οδηγό και τους επιβάτες.

Το πακέτο βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνει δύο οθόνες 7 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και την οθόνη πολυμέσων με λειτουργία αφής, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με πλήκτρα ελέγχου αφής αριστερά και δεξιά, θύρες USB (Type C), σύνδεση Bluetooth για τηλεφωνία και πηγές ήχου, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και touchpad.

Η λειτουργία MBUX Augmented Reality για την πλοήγηση είναι εντελώς νέα και προσφέρει βελτιωμένη προβολή των χαρτών με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Η εικόνα βίντεο του περιβάλλοντα χώρου που λαμβάνεται με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας επαυξάνεται με χρήσιμες πληροφορίες πλοήγησης, για παράδειγμα, τοποθετούνται αυτόματα βέλη ή οι αριθμοί των σπιτιών πάνω στην εικόνα της οθόνης αφής πολυμέσων.

Ο υψηλής ποιότητας ήχος, οφείλεται στο ηχοσύστημα surround Burmester, του οποίου τα ηχεία παράγουν κορυφαίο ήχο surround.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός προσφέρει έως 64 χρώματα (σε συνδυασμό με τις γραμμές εξοπλισμού Style, Progressive ή AMG line). Τα διάφορα χρώματα συνταιριάζονται σε δέκα χρωματικούς συνδυασμούς, ώστε να προσφέρουν πρωτοποριακό φωτισμό με θεαματικές χρωματικές εναλλαγές. Εάν χρειάζεται, οι χρωματικοί συνδυασμοί προσαρμόζονται, ώστε να εναρμονίζονται με τα διαφορετικά στυλ της ευρείας οθόνης.

Προαιρετικά διατίθενται οι λειτουργίες θέρμανσης καθίσματος οδηγού και συνοδηγού και κλιματισμού καθισμάτων καθώς και το πακέτο καθισμάτων πολλαπλού περιγράμματος με λειτουργία μασάζ στα μπροστινά καθίσματα.

Το Dynamic Select, για επιλογή προγραμμάτων οδήγησης με το πάτημα ενός κουμπιού, περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό της A-Class Sedan. Ακόμη περισσότερη απόλαυση κατά την οδήγηση σε στροφές αλλά και άνεση προσφέρει η ανάρτηση με προσαρμοζόμενη απόσβεση. Ένας διακόπτης στην κεντρική κονσόλα επιτρέπει την επιλογή μεταξύ των τρόπων λειτουργίας Eco, Comfort, Sport και Individual.

Τέλος, η πανοραμική συρόμενη ηλιοροφή προσφέρει αμέσως μόλις ανοίγει την αίσθηση ανοικτής οδήγησης. Όταν είναι κλειστή, το διαφανές τζάμι της εξασφαλίζει άπλετο φως στον εσωτερικό χώρο.

Intelligent Drive

Η A-Class διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης με συνεργατική υποστήριξη του οδηγού, και έχει τη δυνατότητα να οδηγείται ημι-αυτόνομα σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, έχει τα «μάτια» της στραμμένα στην κατάσταση της κυκλοφορίας: βελτιωμένα συστήματα καμερών και αισθητήρων (ραντάρ) της επιτρέπουν να «βλέπει» έως και 500 μέτρα μπροστά. Επιπλέον, χρησιμοποιεί χάρτες και στοιχεία πλοήγησης που εκμεταλλεύεται για τις λειτουργίες υποβοήθησης.

Ανάρτηση

Διατίθεται μεγάλη επιλογή συστημάτων ανάρτησης, ανάλογα με την έκδοση του κινητήρα και τις προτιμήσεις του οδηγού και η γκάμα των τροχών εκτείνεται από τις 16 έως τις 19 ίντσες.

Ο εμπρόσθιος άξονας της νέας A-Class έχει σύστημα McPherson, ενώ οι πιο ισχυρές εκδόσεις και τα μοντέλα με τετρακίνηση 4MATIC, προσαρμοζόμενο σύστημα απόσβεσης κραδασμών ή μεγαλύτερους τροχούς, είναι εφοδιασμένα με ένα σύνθετο πίσω άξονα τεσσάρων συνδέσμων. Τα υπόλοιπα μοντέλα διαθέτουν οπίσθιο άξονα στρέψης βελτιστοποιημένου βάρους.

Τέλος, η γκάμα κινητήρων (έξι διαφορετικοί κινητήρες από 136 έως 224 ίππους, δύο εκ των οποίων συνδυάζονται με τετρακίνηση 4MATIC) πληροί τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού κανονισμού Euro 6d TEMP.

Οι τιμές της A Class sedan ξεκινούν από 28.230 Ευρώ για την A 180 με 136 ίππων και φθάνουν τα 47.490 ευρώ για την Α250 4Matic.

Νίκος Τσάδαρης


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here