Ισπανία: Ανάμιξη του Βατικανού στο ζήτημα της εκταφής του Φράνκο καταγγέλλει η κυβέρνηση

0

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στο Βατικανό για «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της, μετά τις δηλώσεις του αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας στην Ισπανία, ο οποίος επέκρινε το σχέδιο για την εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

«Σήμερα, το αργότερο αύριο, το κράτος του Βατικανού θα λάβει επίσημη διαμαρτυρία του ισπανικού κράτους για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του», δήλωσε η Κάρμεν Κάλβο, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

Η δεύτερη στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης αντέδρασε με τη δήλωση αυτή σε δηλώσεις του αποστολικού νούντσιου Ρέντσο Φρατίνι στον ισπανικό Τύπο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ότι θέλει να προχωρήσει στην εκταφή του δικτάτορα από το μνημειώδες μαυσωλείο του για «λόγους κυρίως πολιτικούς».

«Ανέστησαν τον Φράνκο. Θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν εν ειρήνη, η πλειονότητα των ανθρώπων, των πολιτικών, αυτό πιστεύει. Είναι νεκρός εδώ και 40 χρόνια, έκανε ό,τι έκανε, ο Θεός θα τον κρίνει», δήλωσε ο Φρατίνι, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στην Ισπανία.

Η Κάρμεν Κάλβο τον κάλεσε «να μην υπεισέρχεται στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους και ακόμη λιγότερο σε τόσο σημαντικά ζητήματα».

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο, χωρίς επιτυχία, να προχωρήσει στην εκταφή της σορού του δικτάτορα από τον τάφο του σε μια τεράστια βασιλική, όχι μακριά από την Μαδρίτη, η οποία είχε χτιστεί μετά από εντολή του ίδιου του Φράνκο, και ακολούθως να τον επανενταφιάσουν σ’ ένα πιο διακριτικό μέρος.

Η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δικαστικό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους απογόνους του δικτάτορα, ο οποίος κυβέρνησε απολυταρχικά την Ισπανία από το 1939 έως τον θάνατό του το 1975.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here