Δέκα προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας από τον ΣΒΕ

0

Δέκα σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της χώρας, με προτεραιότητα στον εξορθολογισμό του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, ζητεί από την επόμενη κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Με χθεσινή επιστολή του στον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο ΣΒΕ καταγράφει τα εξής 10 μέτρα:

1. Μείωση μη μισθολογικού κόστους και εξορθολογισμός στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.

2. Ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και εφαρμογή του μέσω μη κερδοσκοπικών φορέων επενδύσεων, με έμφαση στη στήριξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

3. Αποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε 2 έτη και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

4. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, σε βάθος διετίας.

5. Κατάργηση τελών, χαρτοσήμων και επιβαρύνσεων σε βάθος πενταετίας (εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων που παρέχουν οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν κ.λπ.).

6. Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

7. Τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Εξορθολογισμός της χρήσης του συστήματος «Εργάνη».

8. Επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από 5 σε 15 έτη και απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων.

9. Αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια, για την εξυγίανση των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου.

10. Νομοθετικός προσδιορισμός του ανωτέρου ορίου πληρωμής τιμολογίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 60 ημέρες.

Ο ΣΒΕ, σημειώνεται, ζητεί τη λήψη αποφάσεων από τη νέα κυβέρνηση, που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και εντέλει την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here