Στα 2,17 δισ. τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες το πρώτο πεντάμηνο

0

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,17 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει να πληρώνει εδώ και μήνες τις υποχρεώσεις της.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα χρέη των νοσοκομείων συνεχίζουν να διογκώνονται και συγκεκριμένα αυξήθηκαν σε διάστημα πέντε μηνών κατά 76,1%. Οπως φαίνεται, ο μηδενισμός των οφειλών θα καθυστερήσει και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα παράταση από τους πιστωτές της χώρας, καθώς η προηγούμενη έληξε στις 31 Μαΐου 2019. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε παρατάσεις για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρήλθαν άπρακτες. Η πρώτη ήταν στο τέλος του 2016, ακολούθησε ο Ιούνιος του 2017 και στη συνέχεια νέα προθεσμία ορίστηκε το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Πολύ πριν από τη λήξη της έγινε φανερό ότι ούτε και αυτή θα τηρηθεί. Ακολούθησε ο προσδιορισμός με υπουργικές αποφάσεις νέας προθεσμίας, της 31ης Δεκεμβρίου 2018, και με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2019. Η διόγκωσή τους, όμως, καταδεικνύει ότι είναι αδύνατο τα χρέη να μηδενισθούν.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 65 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 49 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

• 226 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από 200 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου).

• 602 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 196 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 518  εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 294 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών αυξήθηκαν κατά 76,1%.

• 271 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 300 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

• 487 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο 2015 και εφεξής, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here