Κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο χρωματισμένων διαμαντιών του κόσμου

0

Κλείνει μετά από 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ένα από τα μεγαλύτερα αδαμαντωρυχεία του κόσμου και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικών χρωματισμένων διαμαντιών παγκοσμίως

Το αδαμαντωρυχείο Αρτζάιλ (Argyle) της εταιρείας Ρίο Τίντο βρίσκεται στην περιοχή Ιστ Κίμπερλι της δυτικής Αυστραλίας και μέχρι σήμερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ροζ διαμαντιών προέρχεται από αυτό το ορυχείο.

Το ορυχείο λειτουργεί από το 1983 και έχει παράγει περισσότερα από 800 εκατομμύρια καράτια ακατέργαστων διαμαντιών.

Το Αρτζάιλ, μετά από 40 χρόνια, εξάντλησε τα αποθέματα του και θα κλείσει το επόμενο διάστημα όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Η παραγωγή στο Argyle έχει προγραμματιστεί να λήξει πριν από το τέλος του επόμενου έτους, αφού τελικά εξάντλησε  την προσφορά οικονομικά βιώσιμων λίθων» ανακοίνωσε ο Arnaud Soirat, επικεφαλής χαλκού και διαμαντιών της εταιρείας.

To 2012, από το αδαμαντωρυχείο εξορύχτηκε ένα ροζ διαμάντι 12,76 καρατίων, το μεγαλύτερο ακατέργαστο ροζ διαμάντι που έχει βρεθεί στην Αυστραλία.

Το διαμάντι ονομάστηκε Argyle Pink Jubilee καθώς σε χρώμα μοιάζει στο Williamson Pink, το διαμάντι που έλαβε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έλαβε ως γαμήλιο δώρο και το οποίο στη συνέχεια «δέθηκε» σε καρφίτσα για την στέψη της. 

Ο πολύτιμος αυτός λίθος εκτιμάται ότι κοστίζει εκατομμύρια και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, η ανακάλυψη ενός τέτοιου διαμαντιού ήταν «πρωτοφανής».

 

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here