Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα

0

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Ιδρυμα Brainport του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν είπε πως αυτό που θέλουμε είναι «μια Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα».

«Επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και είδαμε στην πράξη τι σημαίνει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και που προωθεί τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε κι εμείς ανοιχτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη στη διεθνή επιχειρηματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η Ολλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμμαχο και είναι μια χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία από την οποία έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της, ώστε και το ΥΠΕΞ να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία της».

Θέλουμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτές είναι που φέρουν στη χώρα μας νέες δουλειές και θα φέρουν πίσω τα χιλιάδες μυαλά που σήμερα ζουν παράγουν και προοδεύουν εκτός των συνόρων μας, πολλά από τα οποία ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ολλανδία.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «η σημερινή συνάντηση εδραίωσε περισσότερο αυτή τη φιλία σε σταθερές βάσεις».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «παρουσίασε το πρόγραμμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ένα πρόγραμμα για την υλοποίηση του οποίου θέλουμε και τη συνδρομή της Ολλανδίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όπου υπάρχουν προφανείς συνέργειες μεταξύ της ελληνικής και της ολλανδικής οικονομίας».

Σημείωσε ακόμη ότι ένας τέτοιος τομέας είναι «ο αγροτοδιατροφικός, όπου η Ολλανδία διαθέτει καινοτόμα τεχνολογία».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών αυτά ήταν «όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, το Brexit, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, ο ρόλος της Κίνας αλλά και το προσφυγικό και η ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου».

Με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σέγκεν κάνοντας λόγο για ενά «διπλό καθήκον» της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας. Ηδη έχουμε πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί είναι και σύνορα της Ευρώπης μερμινώντας για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί κράτη-μέλη να επωφελούνται από τη Συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».

Κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που βγαίνει από την επικίνδυνη φάση του λαϊκισμού κι αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς που θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».

«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε:

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

«Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό», σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here