Τέρι Γκίλιαμ κατά Τζον Κλιζ για Brexit

0


Διαφωνεί και με την επιβολή της πολιτικής ορθότητας στην κωμωδία ο Βρετανός σκηνοθέτης.

Διχογνωμία έχει ξεσπάσει μεταξύ των θρυλικών Monty Python, καθώς ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ, μέλος της ομάδας, διαφώνησε ανοικτά με την κοσμοθεωρία του φίλου του και επίσης μέλους των Μonty Python, Τζον Κλιζ. Την αντίδραση του Γκίλιαμ προκάλεσαν τα σχόλια του Βρετανού ηθοποιού υπέρ του Brexit και η κριτική του για την κοινωνική σύσταση του Λονδίνου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζον Κλιζ δέχεται έντονη κριτική επειδή έχει επανειλημμένως εκφράσει υποστήριξη στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως και επειδή δήλωσε ότι το «Λονδίνο δεν είναι πλέον βρετανική πόλη».

Ο Γκίλιαμ, μιλώντας στο Radio Times, τόνισε ότι τόσο το Brexit όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του προκαλούν «βαθιά κατάθλιψη», ενώ επεσήμανε ότι η μοναδική προσωπικότητα που θα μπορούσε να εμπιστευθεί στις παρούσες πολιτικές συνθήκες είναι ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Επίσης κατέκρινε την πολιτική ορθότητα στη σύγχρονη κωμωδία.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να συμμεριστεί την κοσμοθεωρία του Τζον Κλιζ. «Τον αγαπώ πολύ», δήλωσε αναφερόμενος στον διάσημο Βρετανό ηθοποιό. «Αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο», προσθέτοντας ότι, ασχέτως των απόψεων που εκφράζει, εξακολουθεί να είναι πάντα αστείος.

«Ο Τζον ποτέ δεν άλλαξε, αλλά πάχυνε, αυτό είναι όλο», είπε χαρακτηριστικά. Ο Τέρι Γκίλιαμ, που ως σκηνοθέτης έτυχε διεθνούς αναγνώρισης για τις κινηματογραφικές επιτυχίες «Μπραζίλ», «Υπέροχοι ληστές και τα κουλουβάχατα της Ιστορίας» και «Οι δώδεκα πίθηκοι», δεν αποδέχεται τους ελέγχους που έχουν επιβληθεί στην κωμωδία, επικρίνοντας τις προσπάθειες διαφοροποίησης των συγγραφικών ομάδων και αστυνόμευσης του υλικού.

«Δεν έχει καμία σχέση με το φύλο, το σεξ ή οτιδήποτε άλλο. Ολα αφορούν την καλή συγγραφή κειμένων. Για αυτήν ακριβώς την ικανότητα προσλαμβάνονται οι άνθρωποι και όχι γιατί έχουν ένα χρώμα ή ανήκουν σε ένα φύλο. Είναι αστείο; Αυτό είναι το μοναδικό που πρέπει να αναρωτηθούμε. Οι κωμικοί πλέον μετρούν τα λόγια τους με μεγάλη προσοχή, και αυτό είναι πραγματικά τρομερό. Θα ήθελα κάποιοι κωμικοί να ξαναπροσπαθήσουν, αλλά σήμερα ο κόσμος φοβάται ότι θα εκστομίσει κάτι λάθος, προσβάλλοντας κάποιους».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here