Οι χορτοφάγοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

0

Οι χορτοφάγοι ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12 από τη διατροφή τους.

Οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας. Η αιτία ίσως είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12 από τη διατροφή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 48.200 άνθρωποι, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 18 χρόνια. Άλλοι από αυτούς ήταν χορτοφάγοι ή αυστηρά χορτοφάγοι (vegan), άλλοι ψαροφάγοι (δεν έτρωγαν κρέας) και άλλοι κρεατοφάγοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους χορτοφάγους καταγράφονταν 10 λιγότερα κρούσματα ισχαιμικής καρδιοπάθειας ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Ωστόσο οι χορτοφάγοι είχαν και 3 περισσότερα εγκεφαλικά ανά 1.000 άτομα.

Τα ευρήματα αυτά είναι μόνο συσχετίσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί. Επομένως, δεν αποδεικνύουν ότι η χορτοφαγία είναι η αιτία του εγκεφαλικού, αλλά ότι συσχετίζεται με αυτό. Ενδέχεται όμως να υπάρχει κάτι στην διατροφή ή τη ζωή των χορτοφάγων που αυξάνει τον κίνδυνο, προσθέτουν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ).

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

Η μελέτη άρχισε την περίοδο 1993-2001. Οι 48.188 συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακού προβλήματος όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν πως είναι κρεατοφάγοι, περίπου 16.000 χορτοφάγοι και 7.500 ψαροφάγοι.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής κατά την ένταξή τους στη μελέτη και ύστερα το 2010. Έδωσαν επίσης λεπτομερή στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό, τις καπνιστικές συνήθειές τους και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Έως το τέλος των 18 ετών, είχαν καταγραφεί 2.820 κρούσματα ισχαιμικής καρδιοπάθειας και 1.072 εγκεφαλικά.

Οι ψαροφάγοι είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι χορτοφάγοι διέτρεχαν 22% μικρότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους.

Ωστόσο οι χορτοφάγοι είχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 που κατά κανόνα παρατηρούνται στην χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί αυτό.

Υγιεινή η χορτοφαγία, αλλά…

Η χορτοφαγία είναι μία πολύ υγιεινή διατροφή, όταν εφαρμόζεται σωστά. Ωστόσο πολλοί χορτοφάγοι δεν κατορθώνουν να κάνουν τους ενδεδειγμένους συνδυασμούς των φυτικής προελεύσεως τροφίμων, με συνέπεια να παρουσιάζουν έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα από αυτά. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι καλύτερες φυσικές πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, κυρίως το συκώτι (περιέχει 83 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Καλές πηγές της είναι επίσης τα άλλα κόκκινα κρέατα, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα. Μικρότερες ποσότητες διαθέτουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κοτόπουλο.

Υπάρχει επίσης στα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα δημητριακά πρωινού και τα αλείμματα με εκχύλισμα μαγιάς. Συνεπώς, οι αυστηρά χορτοφάγοι πρέπει να τρώνε τέτοια τρόφιμα για να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες της Β12. Ειδάλλως χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα ευρήματα έρχονται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την προειδοποίηση βρετανίδας ειδικού ότι οι χορτοφάγοι συχνά δεν καταναλώνουν ούτε αρκετή χολίνη.

Η χολίνη είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου. Και επίσης υπάρχει κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here