Καρότο και μαστίγιο από Τραμπ για την εξαγορά σιωπής

0

[ad_1]


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει σε όσους συνεργάτες του σκοπεύει να αποπέμψει την εξής ερώτηση: «Σχεδιάζεις να γράψεις ένα εξομολογητικό βιβλίο για τη θητεία σου στον Λευκό Οίκο;» Αυτό αναφέρει σε χθεσινή ανάλυσή του το CNN, με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση της προσωπικής του γραμματέως Μάντλιν Ουέστερχαουτ. Οταν την ίδια τύχη είχε ο προσωπάρχης του, Τζον Κέλι, συνήψε ένα είδος ανακωχής με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Υποσχέθηκε να μην γράψει βιβλίο έως ότου ολοκληρώσει την προεδρία του ο Τραμπ, υπό έναν όρο: ότι ο Τραμπ δεν θα του επιτεθεί πρώτος.

Οκτώ μήνες αργότερα, το σύμφωνο μη επίθεσης έχει τηρηθεί και από τις δύο πλευρές. Τώρα, όμως, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή που ελλοχεύει από την Ουέστερχαουτ, σε περίπτωση που εκείνη αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ήταν η επί δυόμισι χρόνια ιδιαιτέρα του. Ηδη, εκδοτικοί οίκοι και ατζέντηδες άρχισαν να γυροφέρνουν τη νεαρή γραμματέα για ένα συμβόλαιο και προκαταβολή ποσού με έξι μηδενικά. Αλλωστε, ο λόγος αποπομπής της ήταν ότι μίλησε άσχημα για τον ίδιο και την οικογένειά του. «Θέλουμε πραγματικά να την έχουμε εχθρό μας;» τον ρώτησε στενός συνεργάτης του. Ετσι, ο Τραμπ δέχθηκε την τελευταία στιγμή τη συγγνώμη της. Στο σχετικό tweet του, όμως, της θύμισε ότι έχει συμφωνία εχεμύθειας.

Η συνήθης πρακτική είναι η επαγγελματική αποκατάσταση όσων απομακρύνονται από τον Λευκό Οίκο. Ο επί μακρόν σωματοφύλακάς του, για παράδειγμα, διορίστηκε στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, ενώ η Ομαρόσα Μανιγκόλ Νιούμαν κατήγγειλε ότι έλαβε προσφορά για μια θέση εργασίας στην καμπάνια του Τραμπ, μετά την άγαρμπη αποπομπή της από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αν η σιωπή τους δεν εξαγοραστεί με το καρότο του διορισμού, ο πρόεδρος καταφεύγει στο μαστίγιο και σε δημόσιες απειλές για μηνύσεις εις βάρος όσων αποκαλύπτουν δυσάρεστες για τον ίδιο λεπτομέρειες.

[ad_2]
kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here