Ποια τυριά να προτιμώ εάν γυμνάζομαι;

0

Από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των αθλούμενων είναι και αυτή που αφορά στην κατανάλωση τυριών. Ευτυχώς η απάντηση για τους λάτρεις του τυριού είναι θετική!

Συχνά οι αθλητές, και ιδιαίτερα αθλητές μικρότερης ηλικίας ή τα πιο ευαισθητοποιημένα άτομα σε θέματα διατροφής, ψάχνουν φυσικές πηγές για αν καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, σε σχέση με κάποιο υποκατάστατο γεύματος ή διατροφικό,συμπλήρωμα. Τελευταία, το τυρί έχει μπει στο μικροσκόπιο της διατροφής των αθλητών, ως πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών  και αμινοξέων.

Με δεδομένο ότι το τυρί για την χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής μας παράδοσης, αλλά έχει και φανατικούς λάτρεις, ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί άτομα που ασχολούνται με  τον αθλητισμό είναι εάν  και κατά πόσο το τυρί είναι κατάλληλο ως τρόφιμο που αποτελεί πηγή πρωτεϊνικής πρόσληψης για αθλητές.

Το τυρί είναι τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα απαραιτήτων αμινοξέων μεταξύ των οποίων και BCAΑ. Μπορεί εύκολα να καταναλωθεί ως σνακ μετά την άσκηση και να συμβάλει στην αναβολική επίδραση που προκαλεί η κατανάλωση  πρωτεΐνης, καθώς μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα. Είναι εύγευστο και περιέχει όχι μόνο πρωτεΐνες αλλά και ανόργανα στοιχεία ( ασβέστιο φώσφορο νάτριο κ.λπ.) και βιταμίνες.

Δύο άλλα συστατικά κλειδιά που κάνουν το τυρί μία τροφή σημαντική για τα άτομα που αθλούνται είναι η περιεκτικότητα του σε γλουταθειόνη και προβιοτικά. Τα συστατικά αυτά φαίνεται ότι μπορούν  να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και την προκαλούμενη από την εντατική άσκηση  ανοσοκαταστολή,  που εμφανίζεται συχνά σε  αθλητές, μειώνοντας έτσι την ευαισθησία απέναντι σε ασθένειες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταναλώστε λοιπόν άφοβα άπαχο τυρί, ιδιαίτερα προτιμήστε κάποιο τυρί πλούσιο σε προβιοτικά, όπως το  Κατίκι Δομοκού, το οποίο έχει χαμηλά λιπαρά (13%) και 20γρ. πρωτεΐνη ανά συσκευασία, άπαχο ανθότυρο, ξινομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ. Για όσους θέλουν ελάχιστο λίπος,  υπάρχει επίσης και η Ζεμύθα, ένα προϊόν τυρογάλακτος το οποίο συνδυάζει υψηλή πρωτεΐνη 27%,  με χαμηλά λιπαρά 1% και27 θερμίδες ανά μερίδα!

Ιδανική ώρα; Mετά  την άσκηση  αντιστάσεων! Mπαστουνάκια από άπαχο τυρί μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα ευεργετικό σνακ για των μυϊκό αναβολισμό μετά την προπόνηση. Αν είστε λάτρης του late snacking, σας έχουμε ιδανική πρόταση! Καταναλώστε cottage cheese με ροδέλες φρέσκο αγγουράκι χωρίς να ανησυχείτε ότι  θα «βάλετε ό,τι κάψατε» στη σημερινή προπόνηση! Αντίθετα, αυξήστε με αυτόν τον τρόπο τις καύσεις σας!


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here