«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση πλεονασμάτων μετά το 2020

0

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΕΛΣΙΝΚΙ. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πρώτη φορά της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup που εξελίσσεται στο Ελσίνκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά για μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο δεδομένου ότι η ανάπτυξη της χώρας αυτή την στιγμή είναι μικρότερη από τον προβλεπόμενο στόχο. 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκιλγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την  ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Σε σχέση με την Ελλάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το 2015.

Ο ίδιος όμως ζήτησε επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here