Απαγόρευση διανυκτέρευσης στους Ούγγρους αστέγους

0

Οταν τα μέτρα που θέλησε να λάβει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν κατά των αστέγων κρίθηκαν παράνομα, ο Ορμπαν έκανε κάτι που συνηθίζει: άλλαξε το σύνταγμα. Η συνταγματική απαγόρευση της διανυκτέρευσης στους δρόμους τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία κίνηση που ενδέχεται να εγκαινιάζει μια νέα εκστρατεία, με νέους στόχους, από την ουγγρική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να παίζει το χαρτί των μεταναστών αιωνίως, γιατί είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στη χώρα», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο ιερέας Γκάμπορ Ιβάνι, ο οποίος διευθύνει κέντρα αστέγων στην ουγγρική πρωτεύουσα. «Το μεταναστευτικό μπορεί να του χρησιμεύσει ακόμη σε εθνικές εκστρατείες, αλλά για τις τοπικές εκστρατείες, χρειάζονται έναν νέο αποδιοπομπαίο τράγο», προσέθεσε. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στην αστυνομία να στείλει σε πρόγραμμα υποχρεωτικής εργασίας ή να θέσει υπό κράτηση αστέγους που αρνούνται να μεταβούν σε καταφύγια αστέγων. Η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δαπανά για τέτοιου είδους καταφύγια περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο ιερέας Ιβάνι υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια.

«Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τους δρόμους εάν δεν υπάρχει δίκτυο πρόνοιας», σημείωσε ο κοινωνιολόγος Μπάλιντ Μισέτικς, «χρειαζόμαστε κοινωνικούς λειτουργούς, όχι αστυνομικούς».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here