«Βασιλική» δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Κάμερον επί του δημοψηφίσματος της Σκωτίας

0

Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τις οποίες είχε ζητήσει βοήθεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014. 

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC ότι εκείνο το διάστημα είχε ζητήσει τη διακριτική παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’  υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θυμάμαι τις συζητήσεις που είχα με τον γραμματέα μου και εκείνος με τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, αλλά και τη δική μου συνομιλία με τον δεύτερο. Δεν ζητούσα τίποτα που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισυνταγματικό. Ένα ‘κλείσιμο του ματιού’, ακόμα και ελαφρύ κλείσιμο, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά», δήλωσε χαρκατηριστικά ο Κάμερον στο τηλεοπτικό αφιέρωμα που του έχει κάνει το βρετανικό δίκτυο με τίτλο «The Cameron Years», στο οποίο αναφέρεται στα θέματα που απασχόλησαν την πρωθυπουργία του την περίοδο 2010-2016.

Οπως υπενθυμίζει το BBC, η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε από τον λαό να «σκεφτεί πολύ προσεκτικά το μέλλον». Σύμφωνα με τον Κάμερον, η διακριτική αυτή παρέμβαση έπαιξε το ρόλο της. Τελικά, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55,3% έναντι 44,7% που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας. 

Να σημειωθεί ότι η βασίλισσα τηρεί αυστηρή ουδετερότητα και απλώς δέχεται τις εισηγήσεις και συμβουλές της κυβέρνησής της.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη απάντηση επί των «αποκαλύψεων» του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο πηγή προσκείμενη στο παλάτι κάνει λόγο για ενόχληση από την πλευρά της βασίλισσας. «Δεν υπηρετεί κανενός το συμφέρον» η δημοσιοποίηση των συνομιλιών που έχει η βασίλισσα με τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας, φέρεται να δήλωσε η πηγή στο BBC. Πρόσθεσε δε ότι «κάτι τέτοιο καθιστά πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει μια σχέση». 

Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του παλατιού, ο Κάμερον είπε στο BBC ότι προσπάθησε να δώσει μια «ειλικρινή εξήγηση» για τις πράξεις του. «Προσπαθούσα να εξηγήσω τις απογοητεύσεις που υπήρχαν όταν είχα μία πλευρά στο δημοψήφισμα να λέει ότι θα έχουμε μια βασίλισσα της ανεξάρτητης Σκωτίας και όλοι ήταν καλά», δήλωσε ο Κάμερον. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον έχει αναφερθεί στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας και στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφόρησε μέσα στην εβδομάδα.

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here