Η Google δικαιώθηκε για το «δικαίωμα στη λήθη»

0

Τη δικαστική μάχη κατά της επιβολής σκληρότερων κανόνων αναφορικά με το «δικαίωμα στη λήθη» κερδίζει η Google, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης έκρινε σήμερα πως δεν είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί σε παγκόσμια κλίμακα τα λινκ προς ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, απορρίπτοντας σχετικό γαλλικό αίτημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «δικαίωμα στην λήθη», που εφαρμόζεται για τους Ευρωπαίους χρήστες, δεν έχει παγκόσμια ισχύ για τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, αλλά αφορά το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση δικαιώνει την Google στην αντιπαράθεσή της με την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (Cnil), η οποία επέβαλε το 2016 στην Google πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, προσάπτοντάς της ότι περιορίζει το «δικαίωμα στην λήθη» μόνο στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης.

Η υπόθεση θεωρείται τεστ για την δυνατότητα της Ευρώπης να επεκτείνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία πέραν των συνόρων της και των ιδιωτών να ζητούν την αφαίρεση προσωπικών δεδομένων στα αποτελέσματα της αναζήτησης χωρίς να παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου και το νόμιμο δημόσιο συμφέρον.

«Αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει υποχρέωση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για έναν διαχειριστή μηχανής αναζήτησης που χορηγεί επιλογή de-referencing (αποαναφορά) … να εκτελεί αυτήν την de-referencing σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης» αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίκαιο απαιτεί ο διαχειριστής της μηχανής αναζήτησης να εφαρμόζει την de-referencing σε όλες τις πλατφόρμες της μηχανής αναζήτησης που αντιστοιχούν στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here