Ηγουμενιτσα: Χάρισε ζωή γίνε σήμερα εθελοντής δοτής μυελού των οστών

0

Κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποι μας μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά,καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος,όπως λευχαιμία και το λέμφωμα. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή η εθελοντη-δοτη είναι πλέον μια καθιερωμένη μέθοδος για ορισμένα νοσήματα του αίματος αποτελεί η μόνη θεραπεία.

δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ασθενών δεν διαθέτει συγγενή δότη. Η μόνη τους ελπίδα είσαι εσύ! Μπορεις να τους χαρίσεις ζωή με το να εγγράφεις και να ενταχθείς στην δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στην πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και σε όλο τον νομό Θεσπρωτίας:

Κατά την διάρκεια της έκθεσης της φλόγας πραγματοποιούνται εγγραφες ελθοντων δοτών μυελού των οστών ώρες 9-1 το πρωί 4-9 το απόγευμα επίσης μετά το τέλος της έκθεσης οι εγγραφες θα πραγματοποιούνται στο κέντρο υγείας Ηγουμενίτσας.

πληροφορίες Κα Αννα Πανταζή

τηλέφωνο επικοινωνίας και περισσότερες πληροφορίες 2665361031

Δευτερα εως παρασκευη -πρωι

Ποιοι είμαστε:

Το κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών μυελού των οστών Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί κατά την ίδρυση του στα πλαίσια του αιματολογικό τμήματος και της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Πατρών

Με την υποστήριξη της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών ως πρόγραμμα της επιτροπής ερευνών του πανεπιστημίου με την ονομασία C654 κέντρο προώθησης μεταμόσχευση μυελού των οστών και κυτταρικών θεραπειών ποιον όπως αποφασίστηκε κατά την 244 η συνεδρίαση του ειδικού επταμελούς όργανο της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και 7 Απριλίου 2009.

Τι είναι ο μυελός των οστών και προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα;

Ο μυελός των οστών είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα Πλατέα οστά της λεκάνης και του στέρνου και περιέχει προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται σε έμμορφα συστατικά του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος δηλαδή σε ερυθροκύτταρα ,λευκά αιμοσφαίρια και σε αιμοπετάλια.

Τι είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών η αλλιώς αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων;

Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου ιδιαίτερα για τις λευχαιμιες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες αυτές, τις περισσότερες φορές,μπορούν να θεραπευτούν με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με το μυελό από έναν υγιή ιστοσυμβατό δότη.Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Τι είναι ιστοσυμβατότητα;

ιστοσυμβατότητα δύο ατομων, η αλλιώς η ιστική ομοιότητα τους καθορίζεται,από τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA).Tα αντιγόνα είναι ειδικά μόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρα,τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο και καθορίζουν τον ιστό τύπο του.

Προσδιορίζονται σε ειδικά εργαστήρια ιστοσυμβατότητας σε δείγμα αίματος και η σύγκριση του ιστικού τύπου δύο ατόμων μας πρέπει να προσδιορίσουμε την ομοιότητα συμβατότητα μεταξύ τους.

Τα αντιγόνα είναι κληρονομικά και αποτελούν την μοριακή ταυτότητα του οργανισμου μας. Επειδή είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα,ο αριθμός των διαφορετικών ιστικων τύπων είναι τεράστιος με αποτέλεσμα να καθιστούν την εξεύρεση δύο ατόμων με τον ιδιο ιστικο τυπο ιδιαίτερα δύσκολη.Η πιθανότητα HLA Ομοιότητας δυο τυχαίων ατόμων κυμαίνεται από 1:20.000 έως και 1:1.000.000.

Εύρεση δότη συμβατού με τον ασθενή:

Επειδή τα αντιγόνα HLA κληρονομουνται από τους γονείς, η πρωτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή με πιθανότητα 25% επιτυχίας γίνεται ανάμεσα στα αδέλφια του.

Μονό το 1/3 των ασθενών θα βρουν συγγενή συμβατό δοτή.Για τους υπόλοιπους,θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης ανάμεσα σε εθελοντές σαν εσένα που θέλουν και μπορούν να δωρίσουν μυελό των οστών για οποιοδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.

Τι γίνεται αν βρεθώ συμβατός με κάποιο ασθενή;

Εαν ένας εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή, αρχικά θα ρωτηθεί για να επιβεβαιώσει την πρόθεση του να πραγματοποιησει την δωρεά σε καταφατική απάντηση,θα κληθεί για ενημέρωση και ευρύτατο εργαστηριακό έλεγχο με συμπληρωματικες εξετάσεις διασφάλισης της συμβατότητας.

Στη συνέχεια υποβάλλεται σε ευρύτατο ιατρικό έλεγχο τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν τη συλλογή μοσχεύματος για την επιβεβαίωση της καλής κατάστασης της υγείας του.Ο δότης δεν έχει απολύτως καμία οικονομική επιβάρυνση για τους εργαστηριακους ελέγχους.

ύστερα από τη διαδικασία αυτή ο δότης θα κληθεί εκ νέου να επιβεβαίωση ότι θέλει να προχωρήσει με τη διαδικασία της συλλογής μοσχεύματος. Εν τούτης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημενος και απολύτως βέβαιος για την απόφαση του.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλη η διαδικασία δωρεάς μοσχεύματος δεν επιφέρει καμιά απολύτως επιβάρυνση στην υγεία του δότη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ