Πρ. Παυλόπουλος: Θα υπερασπιστούμε το Δίκαιο της Θάλασσας

0

Στις τουρκικές αυθαιρεσίες και στην ελληνική αντίδραση αναφέρθηκε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η Ελλάδα επιβάλλεται να υπερασπιστεί «το διεθνές δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας» όχι μόνο «γιατί κατοχυρώνει τα δικαιώματα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Eνωσης, αλλά γιατί αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως ένα τέτοιο «προηγούμενο» πρέπει «να γίνει αντιληπτό ποιοι και πώς μπορούν να το εκμεταλλευθούν», προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε ανοχή προς την Τουρκία σημαίνει ανοχή και έναντι άλλων».

Tουρκικές προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα και στις αυθαιρεσίες της γείτονος κατά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας με βάση τη Συνθήκη του Μontego Bay του 1982. «Για να είμαι δε ακριβής, όχι για τον τρόπο που το εφαρμόζει, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο το παραβιάζει, με τρόπο κατάφωρο» είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το «λεγόμενο μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. «Και λέω λεγόμενο, γιατί είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», σημείωσε. Επιπλέον, απευθυνόμενος στους συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι υποδειγματική σύμμαχος. «Eχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αντίθετα με την Τουρκία η οποία, όπως το βλέπετε όλοι και το γνωρίζετε, όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here