Σε δίκη παραπέμπεται ο Ματέο Σαλβίνι

0

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε σήμερα υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι – του  αρχηγού της ιταλικής ακροδεξιάς – για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο. 

Ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Η όλη υπόθεση αφορά την απόφαση του Ματέο Σαλβίνι να καθυστερήσει επί πέντε ημέρες την αποβίβαση 131 μεταναστών και προσφύγων από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι. Σε δικαστήριο της Κατάνης στην Σικελία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του για «κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κατακράτηση προσώπων». 

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα μιλώντας στην Γερουσία πριν την ψηφοφορία.

Παράλληλα επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Σαλβίνι επικαλέστηκε παρόμοια περίπτωση, τον Αύγουστο του 2018, όταν 177 μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής εμποδίστηκαν να αποβιβαστούν για μέρες.

Τότε η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για συλλογική απόφαση και η Γερουσία είχε αποκλείσει αίτημα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη του Σαλβίνι.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως «πολιτικά διωκόμενος». Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here