Ηγουμενίτσα: Είμαστε θωρακισμένοι σε περίπτωση κρούσματος από τον κοροναϊό;

0

Αυξημένα είναι τα κρούσματα στην γειτονική Ιταλία με πάνω από 200 κρούσματα του νέου κοροναϊου  ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι.

Αναμφίβολα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί την κυρία είσοδο αλλά και έξοδο προς την γείτονα χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι περνούν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τόσο ως επισκέπτες όσο και οδηγοι που μεταφέρουν πρώτες υλες και  στην γειτονική Ιταλία καθώς και σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τον κοροναϊό αλλά και η διοίκηση του ΟΛΗΓ είχε συνάντηση με τους επικεφαλής από το γενικό νοσοκομείο Φιλιατών για το συγκεκριμένο θέμα.

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Σε περίπτωση που υπάρξει ύποπτο κρούσμα ενός επιβάτη η οδηγού θα μεταφερθεί στο τεπ ηγουμενιτσας και έπειτα στο γενικό νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις. Τα συμπτώματα του κοροναϊόυ συνδέονται άμεσα με αυτά τις κοινής γρίπης και έτσι ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξεταση αίματος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την ανίχνευση του κοροναϊόυ βγαίνουν σε 2ημερες.

Υπάρχει άραγε ειδικός θάλαμος (καραντίνα) στο γενικό νοσοκομείο Φιλιατών όπως έχει το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων;

Σε περίπτωση που ειναι θετικός στον ιό πόσοι θα έχουν μολυνθεί;

Έχει πραγματοποιηθεί κάποια άσκηση ετοιμότητας;

Υπάρχει κάποιος έλεγχος στο λιμάνι;

Μάλλον τα μέτρα που έχουν λάβει είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα..

Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε επιφάνειες: Η μελέτη

Για τη μελέτη αυτή, οι ειδικοί σύγκριναν πληροφορίες από 22 μελέτες σχετικά με διάφορους τύπους του κοροναϊού. Η πρώτη ενότητα της έρευνας εστιάζει στο πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε άψυχες επιφάνειες, όπως ένα τραπέζι ή το πόμολο μιας πόρτας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες, οι ανθρώπινοι κοροναϊοί μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί για 2 ώρες έως 9 ημέρες. Σε θερμοκρασίες γύρω στους 4°C ορισμένοι τύποι του ιού μπορούσαν να επιζήσουν για έως και 28 ημέρες.

Τα συμπτώματα στους ασθενείς εμφανίζονται από  2εως 14 ημέρες, έπειτα από την έκθεση στον ιό.

Καλό θα ήταν οι τοπικοί άρχοντες και οι εμπλεκόμενοι φορείς  να εξηγήσουν στους πολίτες τι μέτρα έχουν λάβει στο λιμάνι της πόλης για την προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και να μας πουν το σχέδιο αντιμετώπισης ενός κρούσματος…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here