Αθώωση για χριστιανή που είχε καταδικαστεί για βλασφημία

0


Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τους ευσεβείς μουσουλμάνους στο Πακιστάν στο άκουσμα της αθώωσης χριστιανής που είχε καταδικαστεί εις θάνατον για βλασφημία.

Η Πακιστανή Ασια Μπίμπι, που αθωώθηκε χθες για την κατηγορία της βλασφημίας εις βάρος του προφήτη Μωάμεθ, για την οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο, είναι μια χριστιανή ταπεινής καταγωγής και τίποτα δεν προμήνυε ότι μια μέρα θα αναδεικνυόταν σε σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Την ίδια στιγμή, η αθώωσή της εξόργισε τους συντηρητικούς κύκλους του Πακιστάν που πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις, ζητώντας πλέον τη θανάτωση των τριών δικαστών που την αθώωσαν.

Γι’ αυτή την αγράμματη μητέρα, που κατάγεται από την επαρχία του Πουντζάμπ και σήμερα είναι περίπου 50 χρόνων, ο εφιάλτης ξεκίνησε το 2009, όταν καβγάδισε με δύο γειτόνισσές της ενώ δούλευαν στα χωράφια. Επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους, οι δύο μουσουλμάνες αρνήθηκαν να μοιραστούν μαζί της ένα ποτήρι νερό. Λίγες ημέρες αργότερα, αφηγήθηκαν το περιστατικό σε έναν ιμάμη της περιοχής, ο οποίος κατηγόρησε την Ασια Μπίμπι ότι «προσέβαλε» τον προφήτη, κάτι που η ίδια αρνιόταν ανέκαθεν. Ο ιμάμης απευθύνθηκε στην αστυνομία, που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση. Η Ασια Μπίμπι συνελήφθη και παραπέμφθηκε με βάση το άρθρο 295 C του ποινικού κώδικα του Πακιστάν, που προβλέπει τη θανατική ποινή για περιπτώσεις βλασφημίας. Το 2010 η Μπίμπι καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού και όλες οι εφέσεις της απορρίφθηκαν, η μία μετά την άλλη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ασια Μπίμπι, που πάσχει από άσθμα, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσής της, το 2016, ματαιώθηκε καθώς την τελευταία στιγμή παραιτήθηκε ο ένας από τους τρεις δικαστές. Κατά τη διάρκεια των ετών που η γυναίκα έδινε τον αγώνα της στα δικαστήρια, η περίπτωσή της αναδείχθηκε σε σύμβολο της ανεξέλεγκτης χρήσης του νόμου που αφορά τη βλασφημία στο Πακιστάν. Συχνά, σύμφωνα με όσους διαφωνούν και ζητούν την κατάργησή του, ο νόμος αυτός χρησιμοποιείται από ανθρώπους που εκτοξεύουν ψευδείς κατηγορίες για να βλάψουν εκείνους με τους οποίους έχουν προσωπικές διαφορές. Η οικογένεια της Ασια Μπίμπι δεχόταν επίσης απειλές και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή. Ο σύζυγός της, ο Ασίκ Μασίχ, κατέφυγε σε μια λαϊκή συνοικία της Λαχόρης, όπου ζούσε μαζί με τις δύο μικρότερες κόρες του, την Εσα και την Εχσαμ.

«Ο μπαμπάς μου έλεγε να μη βγαίνω έξω, ότι η κατάσταση έξω ήταν πολύ άσχημη», έλεγε η Εχσαμ το 2016, σε μια περίοδο που η οικογένεια αισθανόταν ιδιαίτερα απειλημένη. «Μέναμε συνεχώς μέσα», συνέχισε, παραδεχόμενη ότι φοβόταν πολύ. «Μια μέρα, ήρθε ένας και με ρώτησε: εσύ είσαι η κόρη της Ασια Μπίμπι;», συνέχισε. Στο μεταξύ, η Ασια Μπίμπι, η υπόθεση της οποίας κίνησε το ενδιαφέρον πολλών δυτικών ηγετών, αλλά και του Πάπα Βενέδικτου και του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, είχε μεταφερθεί στην απομόνωση, στις γυναικείες φυλακές του Μουλτάν, καθώς εκφράζονταν φόβοι για την ασφάλειά της.

Ενας από τους υπερασπιστές της, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Πουντζάμπ Σαλμάν Τασίρ, από τους ελάχιστους πολιτικούς που τόλμησαν να τη στηρίξουν ανοιχτά, δολοφονήθηκε το 2011 από έναν σωματοφύλακά του που τον γάζωσε με 29 σφαίρες. Ο δολοφόνος, ο Μουμτάζ Κάντρι, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 2016, γεγονός που προκάλεσε την οργή των εξτρεμιστών. Ζητούσαν έκτοτε να εκτελεστεί με τη σειρά της και η χριστιανή. Σήμερα, μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση, κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here