Συμμετέχει η Ν.Δ. στη συζήτηση για το Σύνταγμα

0


Τις προτάσεις της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνεδρίαση της Κ.Ο.

Ο κύβος ερρίφθη. Διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό «να ευτελίσει μια μείζονα θεσμική διαδικασία», την οποία μάλιστα ο κ. Τσίπρας εργαλειοποιεί «ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας», η Ν.Δ., που είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα κρατούσε κατά την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι θα μετάσχει. Ορισε μάλιστα γενικό εισηγητή της αναθεωρητικής διαδικασίας τον Κώστα Τασούλα, ενώ εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα αναδείξει «όλες» τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, καλώντας όλους τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν προεξοφλεί, ωστόσο, επ’ ουδενί τη στάση που θα κρατήσει στην ψήφιση των αναθεωρητέων άρθρων.

Τις προτάσεις της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. που ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Η Πειραιώς προϊδέασε ήδη για την κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη –και τα σημεία στα οποία είναι διαμετρικά αντίθετη με την πρόταση της κυβέρνησης– σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί «για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας». Η Ν.Δ. προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φέρει όλα τα άρθρα που κρίνει αναγκαίο να αναθεωρηθούν στην Ολομέλεια και μαζί με αυτά σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, που θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί τα καταψηφίζουν. Το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα καθορίσει και τη στάση της Πειραιώς, ωστόσο πηγές της Ν.Δ. διαμηνύουν ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, αν, όπως διαφαίνεται, επιχειρήσει να «συριζοποιήσει» το Σύνταγμα και να χειριστεί άρθρα με στόχο την εργαλειοποίηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, προκειμένου να προδικάσει τις εξελίξεις (όπως η απλή αναλογική).

Για την ώρα, η Ν.Δ. επιμένει ότι ο πρωθυπουργός ευτελίζει το Σύνταγμα και, παρότι έπεσαν στο τραπέζι και εισηγήσεις απαξίωσης της διαδικασίας, δεν προτίθεται να αφήσει το παιχνίδι στην κυβέρνηση. Εξάλλου, η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια συζήτηση, πολλώ δε μάλλον εφόσον θα μπορεί ως πλειοψηφία της επόμενης Βουλής να διαμορφώσει και την τελική μορφή αναθεωρητέων άρθρων. Αυτό, παρότι εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα γεμίσει τον δρόμο με παγίδες. Η Ν.Δ. επιμένει στη θέση της για μια «τολμηρή και ευρεία» συνταγματική αναθεώρηση και, πάντως, όχι με την επιλεκτική τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα. Θυμίζοντας δε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη στον κ. Τσίπρα ήδη από το 2016 να ενταχθούν με συναινετικό τρόπο προς αναθεώρηση όλες οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και οι πολίτες να αποφανθούν για την κατεύθυνση των εκλογών μέσω αλλαγών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φοβάται να δεχθεί την πρόταση «προφανώς επειδή γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές». Η τοποθέτηση της Πειραιώς προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο έκανε λόγο για «ολική κυβίστηση της Ν.Δ.», προκαλώντας νέα απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία επιμένει να αποδομεί τις προτάσεις και, πάντως, να θυμίζει ότι η αλλαγή του άρθρου 86 (περί ευθύνης υπουργών) ήταν εισήγηση του κ. Μητσοτάκη από το 2006. Η Ν.Δ. συνέστησε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει τα συνώνυμα της λέξης «κωλοτούμπα», καθώς, όπως επεσήμανε, «όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here