Η ξαφνική καραντίνα στο ξενοδοχείο

0


Γιατροί του ΕΟΔΥ προετοιμάζονται για την εξέταση των επαναπατρισθέντων από Βαρκελώνη και Μαδρίτη, εντός του ξενοδοχείου.

Σε ένα μονόκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο Stanley, στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, ο Αλέξανδρος Κακαβούλης περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού. Τα γεύματα αφήνονται έξω από την πόρτα του, σε χάρτινες σακούλες και σκεύη μιας χρήσης. Προτού επιβιβαστεί την περασμένη Κυριακή μαζί με δεκάδες άλλους Ελληνες σε έκτακτη πτήση επαναπατρισμού από την Ισπανία, ο νεαρός οικονομολόγος είχε κάνει άλλα σχέδια. Θα έμπαινε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μόνος για 14 ημέρες, ως ώφειλε, στη διεύθυνση που είχε δηλώσει. Μόλις όμως έκλεισαν οι πόρτες του αεροπλάνου, ο πιλότος τους ενημέρωσε ότι η καραντίνα θα γινόταν υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Μας το ανακοίνωσαν λίγα λεπτά πριν από την απογείωση, όταν ήδη είχαμε δέσει τις ζώνες μας. Δεν είχαμε ευκαιρία να φύγουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Κακαβούλης. Ο ίδιος εδώ και δύο εβδομάδες ήταν εσώκλειστος στη Βαρκελώνη. Επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα όταν έμαθε στις 19 Μαρτίου από την ελληνική πρεσβεία στην Ισπανία για τη δυνατότητα επαναπατρισμού. Η επίσημη ενημέρωση που είχαν λέει ότι ήταν για υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό με την άφιξή τους στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβη με άλλους Ελληνες που είχαν γυρίσει νωρίτερα με παρόμοιο τρόπο από την Αγγλία. Προτιμούσε να βρισκόταν σε απομόνωση στην πατρίδα του, σε ένα περιβάλλον πιο οικείο. «Θα μας ενέπνεε περισσότερη ασφάλεια, αφού το σύστημα υγείας στην Ισπανία δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την κρίση εκεί», λέει.

Με την ίδια πτήση επέστρεψε και η Γιολάντα Λιαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στην οδοντιατρική στη Βαρκελώνη. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, το μεγάλο σφάλμα είναι το κενό στην ενημέρωση», λέει. Είχε ήδη βρει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο θα έμενε μόνη της για 14 ημέρες, χωρίς να έρθει σε επαφή με κάποιον. Οπως λέει, κανείς δεν τους εξήγησε την Κυριακή ή τη Δευτέρα γιατί μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο ή πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί. Τελικά, το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκαν με ένα σημείωμα ότι όσοι είναι αρνητικοί θα πηγαίνουν στα σπίτια που είχαν δηλώσει με αυτοπεριορισμό 12 ημερών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας ο οποίος μίλησε στην «Κ», το μέτρο επιλέχθηκε γιατί δεν θα ήταν εφικτή η συλλογή δειγμάτων από όλους τους επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Το βράδυ του Σαββάτου σε μία πρώτη έκτακτη πτήση που προσγειώθηκε από τη Μαδρίτη ο έλεγχος έγινε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν αργότερα τέσσερα θετικά δείγματα. Το επόμενο βράδυ συνέπεσε η άφιξη δύο πτήσεων από Μαδρίτη και Βαρκελώνη με περίπου 250 επιβάτες και κρίθηκε ότι έπρεπε να εφαρμοστεί άλλη διαδικασία. Δέκα μισθωμένα λευκά λεωφορεία τους παρέλαβαν από το αεροδρόμιο (σκοπός ήταν να κατανεμηθούν αραιά στα καθίσματα οι επιβάτες) και οι αποσκευές τους φορτώθηκαν σε τρία βαν.


Λεωφορεία παραλαμβάνουν τους επαναπατρισθέντες στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και χθες στις 11 το πρωί ξεκίνησε ο έλεγχός τους από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας, όσοι στις επόμενες ημέρες μαθαίνουν ότι είναι αρνητικοί θα μπορούν να συνεχίζουν την καραντίνα κατ’ οίκον.

Ο κ. Κακαβούλης αναφέρει ότι στα έγγραφα που συμπλήρωσαν ζητήθηκε να γράψουν τη θέση τους στο αεροπλάνο, όχι όμως και αυτή στα λεωφορεία στα οποία κάθισαν τυχαία και παρέμειναν επί σχεδόν δύο ώρες. Ο ίδιος αναγνωρίζει όπως λέει ότι οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και ότι συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, τονίζει όμως ότι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί σε κατάλληλο χρόνο για τον νέο σχεδιασμό προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here