Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε και πάλι το koinonikomerisma.gr, ποιοι κάνουν νέα αίτηση

0

Ανοικτό από αργά χθες το βράδυ είναι το σύστημα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr, για το κοινωνικό μέρισμα και την χορήγηση του από δικαιούχους μετά τις αλλαγές στα κριτήρια ή από αιτούντες που δεν πρόλαβαν να διορθώσουν λάθη.

Παράλληλα την τροποποίηση των όρων που ισχύουν για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, χθες. Στο πλαίσιο αυτό τροποποίησε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 24 Νοεμβρίου ως εξής:

*Προσαυξάνεται κατά 0,25 η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας για τον πρώτο ενήλικα. Η μετατροπή αυτή αφορά μονογονεϊκά νοικοκυριά που λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών. (τροποποίηση άρθρου 1)
*Στα περιουσιακά τεκμήρια που έχουν θεσπιστεί προστίθεται όριο οι δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία να είναι μεγαλύτερες των 1.500 ευρώ. Έως τώρα αυτό το όριο δεν υπήρχε. (τροποποίηση άρθρου 2).
* Το κριτήριο της υποχρεωτικής τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι 31.10.2017 δεν ισχύει για τις εξής περιπτώσεις: α) για δικαιούχους 67 ετών και άνω και β) για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα οποία ο δικαιούχος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (τροποποίηση άρθρου 2 παρ.3)
* Όλα τα δεδομένα που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία εγγραφής στον ΕΦΚΑ και στοιχεία ανεργίας, προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις ιδίως με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΑΜΚΑ, του ΕΦΚΑ, της ΕΑΠ και του ΟΑΕΔ και προσυμπληρώνονται αυτόματα (τροποποίηση άρθρου 3).
* Εάν ο ίδιος ΙΒΑΝ εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα (τροποποίηση άρθρου 3 παρ. 3)

Όλες οι τροποποιήσεις ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ δηλαδή από την 24η Νοεμβρίου. Οι αλλαγές αυτές κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν επειδή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα ανοίγει ξανά σήμερα, 15 Δεκεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τις 26 Δεκεμβρίου, μόνο γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ωφελούμενων.