Κορωνοϊός: Πόσο μειώνουν μάσκα, κοινωνική απόσταση τον κίνδυνο μετάδοσης

0

Την «συνταγή» της προστασίας από τον νέο κορωνοϊό αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη ανάλυση. Πόσα μέτρα απόσταση πρέπει να διατηρούμε ανάμεσά μας, πόσο σημαντική είναι η προστατευτική μάσκα προσώπου και τα γυαλιά.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει λιγοστές πιθανότητες μετάδοσης εάν φροντίσουμε να τηρούμε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους και να φοράμε προστατευτική μάσκα και γυαλιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής επίσης βοηθούν πολύ. Ωστόσο ούτε καν η τήρηση όλων ανεξαιρέτως των μέτρων, παρέχει πλήρη προστασία από τον επικίνδυνο ιό. Επομένως έχει ζωτική σημασία να τα τηρούμε σχολαστικά.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνδυαστικά τα στοιχεία 44 μελετών με 25.697 εθελοντές. Οι 7 από τις μελέτες αφορούσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι υπόλοιπες αφορούσαν δύο άλλους κορωνοϊούς, τον SARS (26 μελέτες) και τον MERS (11 μελέτες).

Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τρία ήταν τα κύρια ευρήματά της:

  • Κοινωνική απόσταση: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε απόσταση κάτω του 1 μέτρου είναι 12,8%. Όταν η απόσταση αυξάνεται πάνω από το 1 μέτρο, οι πιθανότητες μειώνονται στο 2,6%. Αν όμως στέκεται κανείς σε απόσταση 2 μέτρων, προστατεύεται ακόμα περισσότερο.
  • Προστατευτική μάσκα προσώπου: Οι πιθανότητες να μολύνει ο κορωνοϊός έναν άνθρωπο που δεν φορά μάσκα, είναι 17,4%. Μειώνονται σε 3,1% σε όσους χρησιμοποιούν μάσκα. Η προστασία αυξάνεται όσο πιο εξελιγμένη και με περισσότερες στρώσεις είναι η μάσκα.
  • Προστατευτικά ματιών: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των ματιών είναι 16%. Με τη χρήση προστατευτικών ματιών, όπως η ασπίδα προσώπου ή οι διόπτρες, μειώνονται σε 5,5%.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνθέτει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους κορωνοϊούς Covid-19, SARS και MERS», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Holger Schünemann, από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά.

Ωστόσο, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση μάσκας δεν υποκαθιστά την κοινωνική απόσταση, την προστασία των ματιών και την καλή υγιεινή των χεριών», πρόσθεσε.

Πηγή


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here