ΑρχικήΘΕΣΠΡΩΤΙΑO Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στο www.thesprotia24.gr

O Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας στο www.thesprotia24.gr

Δεν είναι η κορυφή που κατακτιέται αλλά ο εαυτός μας…
Μία παρέα νέων ατόμων, ορειβάτες με αγάπη για τη φύση, ευγενή κίνητρα, φαντασία και ζωντανή την ιδέα του αθλητικού ιδεώδους, συσπειρώθηκε προκειμένου να μεταδώσει το όραμά της στην τοπική μας κοινωνία. Η ορειβασία αποτελεί έναν περίπλοκο και μοναδικό τρόπο ζωής ο οποίος ενσωματώνει αθλητισμό, τέχνη και μυστικισμό. Η επιτυχία αυτού του τρόπου ζωής εξαρτάται από την έμπνευση κάθε στιγμή και ο εντοπισμός αυτής της ενέργειας που κρύβεται στο βουνό είναι δύσκολος-εμφανίζεται και εξαφανίζεται αλλά παραμένει και μυστήριος όπως άλλωστε το φαινόμενο της ίδιας της ζωής(Voytek Kurtyka).


Η ιδεολογική αυτή προσέγγιση ξεπέρασε εμπόδια και φραγμούς, επηρέασε θετικά περισσότερους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και έτσι ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, ένας σύλλογος με κύριο γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο, τη φύση και μέλημά του την προστασία το περιβάλλοντος. Τα βουνά είναι τα πιο εκπληκτικά μέρη που συγκεντρώνουν την πιο άγρια πιθανή ποικιλία της φύσης σε όλες τις μορφές και τα φαινόμενά της, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την αλήθεια και τελικά την ουσία της. Έχει όραμα, το οποίο απορρέει από την συνείδηση, την ταπεινότητα και τη φαντασία- φαντασία η οποία είναι προέκταση της βιωματικής του εμπειρίας- αποτελεί πυξίδα και δύναμη που ακολουθεί κανείς όταν διασχίζει παρθένα τοπία “άγριας ομορφιάς” και ανυπέρβλητου κάλλους, έως ότου φθάσει στον τελικό προορισμό του.

Έχει ιδέα, την ιδέα του αθλητικού ιδεώδους, που αποτελεί αστείρευτη πηγή:

– Αλληλεγγύης

– Συναδελφοσύνης

– Ευγένειας

– Παρότρυνσης

– Άμιλλας

– Καλής θέλησης και αγνότητας

Έχει αξίες, διότι στις συστάδες του διαποτίζεται από το “ευ αγωνίζεσθαι” σε όλο του το μεγαλείο, καθόσον διέπεται από αρχές που αποτελούν το θεμελιώδες στοιχείο κάθε πραγματικής αθλητικής συνάντησης και συμπεριφοράς: ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Αναμφίβολα όλα αυτά τα ιδανικά πηγάζουν από τους ιδρυτές του, οι οποίοι σε κάθε εξόρμησή τους στη φύση μεταλαμπαδεύουν αυτά τα αγαθά σε όλους τους πεζοπόρους.
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας κατά βάση είναι ένας νεοσύστατος ορειβατικός σύλλογος με ταχεία εξέλιξη. Μέσα σε 2 χρόνια από την ίδρυσή του εξελίχθηκε σε έναν σύλλογο που ξεχωρίζει στον τόπο του ως τον πλέον δραστήριο με 120 τακτοποιημένα μέλη και διαδραστικότητα άνω των 200 συμμετεχόντων.
Με το πέρασμα του χρόνου διατυπώθηκαν και καθιερώθηκαν κανόνες ασφαλείας και διεξαγωγής αναβάσεων που οδήγησαν σε πειθαρχημένες πεζοπορικές ομάδες και φήμη που αναγνωρίζεται ακόμα και από παλαιότερους ορειβατικούς συλλόγους. Οι δράσεις του συλλόγου αρχικά επικεντρώθηκαν σε πεζοπορικές ώστε να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν ορειβάτες, πράγμα που συνέβη. Μέσα στα 2 χρόνια λειτουργίας παρουσιάστηκε ένα σοβαρό ενδιαφέρον από τα μέλη που αναζητούν να εξελίξουν τις δυνατότητές τους είτε ως αναρριχητές είτε ως ορειβάτες χειμερινού βουνού. Επιπλέον στο σύλλογό μας δραστηριοποιούνται και 4 μέλη αναρριχτές (2 με πιστοποίηση ΕΟΟΑ αρχαρίων και 2 μέσου επιπέδου) και 5 μέλη με γνώσεις χειμερινού βουνού (3 με πιστοποίηση ΕΟΟΑ αρχαρίων και 2 μέσου επιπέδου).


Ο ΕΟΣΗ γενικότερα, λόγω και του εθελοντικού χαρακτήρα που διαθέτει, οργανώνει κατά μέσο όρο 2 προγραμματισμένες αναβάσεις ανά μήνα. Συνολικά έχουν γίνει 50 αναβάσεις από τις οποίες ξεχώρισαν η Κορυφή Αστράκας, η Στρογγούλα, η Χιονίστρα, ο Γκορίλας, η Πρίζα, η Γκουράσα, η Νεμέρτσικα, η Μικρή και η Μεγάλη Ολύτσικα, η Βριτζάχα, η Τσουκαρέλα, τα Όρη Φιλιατών, τα Όρη Παραμυθιάς και πολλά άλλα καθώς και 2 συμμετοχές στη ΣΟΣΔΕΗ (2016 και 2017).
Στα πλαίσια της αναρρίχησης ο σύλλογός μας, έστω και νέος, έχει ολοκληρώσει επιτυχώς και έχει «ελευθερώσει» συνολικά 5 πεδία.
Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων, ο ΕΟΣΗ διοργάνωσε ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους με εξορμήσεις στην Αρχαία Γιτάνη και Αρχαία Ελαία (από Αρχαιολόγους των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων). Επίσης κατά την «Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2017» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, μια πεζοπορία με ξενάγηση στο Ενετικό Κάστρο Ηγουμενίτσας.
Στα πλαίσια εθελοντικών δράσεων και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ο ΕΟΣΗ κατά την ημέρα παγκόσμιας εθελοντικής δράσης “Let’s do it 2016”, σε συνεργασία με το δήμο Ηγουμενίτσας, καθάρισε και ανέδειξε το χαμένο περιμετρικό μονοπάτι του Ενετικού Κάστρου Ηγουμενίτσας. Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγονται επίσης η χαρτογράφηση, ο καθαρισμός, η συντήρηση, η σήμανση μονοπατιών, η χαρτογράφηση του τμήματος Ε6, ο καθαρισμός στο κεντρικό Ζαγόρι, ο καθαρισμός των Όρεων Παραμυθιάς, των Όρεων Φιλιατών και των Όρεων Μουργκάνας.
Αξίζει συν τοις άλλοις, να αναφερθούν ο εντοπισμός και η αναφορά 2 επικίνδυνων εκρηκτικών υλών στο κλιμάκιο ΤΕΝΞ, το οποίο με τη σειρά του προχώρησε στην απομάκρυνσή τους.


Ο ΕΟΣΗ έχει διοργανώσει ημερίδες ορειβασίας, ημερίδες ορειβατικού εξοπλισμού, ημερίδα Α’ βοηθειών από μέλη και εξωτερικούς συνεργάτες με πιστοποίηση επί του θέματος. Δημιουργήθηκε τράπεζα αίματος, διοργανώθηκαν 2 αιμοδοσίες και μια οργανωμένη κινητοποίηση για εύρεση αιμοπεταλίων.
Παράλληλα έχουν διενεργηθεί δραστηριότητες ψυχαγωγίας συμπεριλαμβανομένων της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα έτη 2016 και 2017, της προβολής ταινιών και της συνεστίασης για την έναρξης της ορειβατικής περιόδου 2016-2017. Οι μελλοντικοί στόχοι του συλλόγου που ξεχωρίζουν, είναι η οργάνωση σχολών αναρρίχησης και χειμερινού βουνού, η ημερίδα προβολής Ορειβασίας στο Πάνθεον καθώς και η πολυαναμενόμενη διοργάνωση της ΣΟΣΔΕΗ-Μουργκάνα 2018, δραστηριότητα που θα διεξαχθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου με τη Μουργκάνα μας να αποτελεί το επίκεντρο της ορειβατικής κοινότητας της Δυτικής Ελλάδας.

Δεν μπορεί να ανεβεί κανείς κανένα βουνό χωρίς να πάρει ένα κομμάτι του βουνού μαζί του ή να αφήσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του πίσω.Martin Conway

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9,566ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,758ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλή Άρθρα