Ισπανία: Δικαστής απέρριψε απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό πολιτών στην Καταλωνία

0


Φωτ. REUTERS

Ισπανίδα δικαστής απαγόρευσε στις αρχές της Καταλωνίας να επιβάλουν κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπου 160.000 πολίτες στην πόλη της Λιέιδα καθώς και άλλες επτά μικρότερες πόλεις μετά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτό υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της τοπικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση προς τους κατοίκους να φύγουν από την περιοχή, αλλά θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός των ορίων της, ανέφερε η δικαστής.

«Αυτό που προτείνεται σήμερα είναι πολύ παραπάνω από ένας απλός περιορισμός των μετακινήσεων και απειλεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα», δήλωσε η δικαστής Ελένα Γκαρθία-Μούνιοθ Αλάρκο, απορρίπτοντας την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Η Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το ξέσπασμα του κορωνοϊού,  ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη Ιουνίου, όταν η εξάπλωση του ιού έδειχνε να έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.

Αφότου όμως παρατηρήθηκε μία σειρά από φαινόμενα αύξησης του αριθμού των μολύνσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι τοπικές αρχές άρχισαν να λαμβάνουν νέα μέτρα είτε θέτοντας υπό περιορισμό μικρότερες περιοχές είτε καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι στην περιοχή της Λιέιδα δεν επιτρέπεται να βγουν εκτός των ορίων της, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως π.χ. η μετακίνηση από και προς την εργασία τους.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here