Έχω διαβήτη, τι μπορώ να φάω εκτός σπιτιού;- Της Αλεξάνδρας Βιρβίλη

0

Η 14η  Νοεμβρίου << Παγκόσμια Ημέρα  για τον Διαβήτη>> είναι αφορμή  αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα θέμα  υγείας που αφορά μία μεγάλη ομάδα ατόμων της κοινωνίας μας. Η πολυπλοκότητα της ασθένειας, μας  κάνει να στρέφουμε την προσοχή μας στον τρόπο αντιμετώπισης της, στηριζόμενοι σε ένα ειδικό διαιτολόγιο.  Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχουν εκδοθεί διαφορές οδηγίες ως προς το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο  του διαβητικού ασθενή. Σύμφωνα με σύγχρονες απόψεις δεν γίνεται αναφορά σε τροφές που απαγορεύονται, υπάρχουν όμως τροφές που θα πρέπει να αποτελούν τη βάση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και τροφές που καλό είναι να καταναλώνονται με μετρό. Δηλαδή, η διατροφή του διαβητικού ασθενή δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από αυτό που ονομάζουμε ισορροπημένη διατροφή.  Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται για μία στερητική διατροφή που θα πρέπει να ακολουθεί κανείς για κάποιο χρονικό διάστημα. Ορίζεται ως μια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, μια υγιεινότερη στάση ζωής προσαρμοσμένη στην καθημερινότητα του καθενός.

Απαγορευμένη συνήθεια δεν θα αποτελούσε η έξοδος για φαγητό σε  ένα άτομο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στην εποχή μας με τόσα εστιατόρια και επιλογές που προσφέρονται  η τάση για φαγητό εκτός σπιτιού δεν αποτελεί μόνο ένα είδος τέρψης αλλά έχει γίνει μια πολύ συχνή κοινωνική συνήθεια.

Παρακάτω  παρατίθενται  μερικές επιλογές φαγητού ανάλογα με το είδος της εξόδου, καθώς επίσης και κάποιες χρήσιμες συμβουλές που καλό είναι να  τηρούνται πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Σε κλασσικού τύπου εστιατόριο μπορείτε να επιλέξετε:

Μια μερίδα ψάρι  ή κοτόπουλο ή ψαρονέφρι ή μπριζόλα χοιρινή/μοσχαρίσια ή σνίτσελ ψητό συνοδευόμενο με σαλάτα και μια φέτα ψωμί ή ½ φλιτζάνι ρύζι ή μια μέτρια πατάτα.

Σε Ιταλικό εστιατόριο μπορείτε να επιλέξετε:

  • Μια μερίδα ζυμαρικά * με σάλτσα από σολομό ή τόνο ή κιμά ή λαχανικά ή θαλασσινά και σαλάτα (σε αυτή την επιλογή καλό θα ήταν να αποφευχθεί η κατανάλωση ψωμιού ή πατάτας, ρυζιού, γιατί έχετε καταναλώσει ήδη μια μερίδα αμύλου με τα ζυμαρικά).
  • Δυο κομμάτια πίτσα και σαλάτα (και σε αυτή την επιλογή καλό θα ήταν να αποφευχθεί η κατανάλωση ψωμιού, πατάτας ή ρυζιού).

**αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής προτιμήστε ζυμαρικά ολικής αλέσεως γιατί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό  δείκτη (σταδιακή αύξηση γλυκόζης στο αίμα).

Σε ψητοπωλείο μπορείτε να επιλέξετε:

  • Καλαμάκια χοιρινά ή κοτόπουλο συνοδευόμενα με σαλάτα και μια φέτα ψωμί ή 1 πίτα αλάδωτη.

Σε κάποιο  ταχυφαγείο (fast food) μπορείτε να επιλέξετε:

  • Μια σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών με κοτόπουλο ή χοιρινό ή τόνο ή τυρί συνοδευομένη με μια φέτα ψωμί ή πατάτα ή λίγα κρουτόν ψητά.
  • Μια μπαγκέτα σικάλεως με λαχανικά, τυρί ή αυγό ή τόνο ή κάποιο άλλο αλλαντικό χαμηλό σε λιπαρά. (καλό θα ήταν να αποφύγετε το βούτυρο και τη σως).

Χρήσιμες συμβουλές

  • Αν ο τρόπος προετοιμασίας των πιάτων που παραγγέλνετε δεν φαίνεται από την περιγραφή στο μενού, μην διστάσετε  να ρωτήσετε (π.χ. ψητό ή τηγανιτό, η σάλτσα είναι με λαχανικά ή τυριά).
  • Κάθε συνοδευτική σάλτσα να μπαίνει σε ξεχωριστό μπολ  έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα που τρώτε.
  • Δώστε βαρύτητα στο μέγεθος της μερίδας! Μερικές φορές είναι πολύ μεγάλες. Αν η δική σας είναι πολύ μεγάλη, δεν χρειάζεται να την φάτε ολόκληρη.
  • Μην παραλείπετε γεύμα με την προοπτική ότι θα φάτε πολύ αργότερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και ενδέχεται να φτάσετε στο εστιατόριο πεινασμένοι με αποτέλεσμα να φάτε πολύ περισσότερο.
  • Ελεγχόμενη ποσότητα αλκοόλ (ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα) πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα δεν επηρεάζει τον έλεγχο του διαβήτη.
  • Πάντα να αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας.

Επιλογικά,  με γνώση και με γνώμονα τα παραπάνω  , μπορούν να απολαμβάνουν στο μέγιστο βαθμό  τα γεύματα εκτός σπιτιού και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Η Αλεξάνδρα Βιρβίλη είναι 4ετής Φοιτήτρια του τμήματος  Διατροφής και Διαιτολογίαςου Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού  Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here