Απαλλαγή Βερελή για την υπόθεση Μan

0

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί, αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έπειτα από έρευνες περίπου 10 ετών.

Η υπόθεση, στην οποία είχε εμπλακεί με δημοσιεύματα του Τύπου το όνομα του πρώην υπουργού και ο οποίος τότε παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας, απασχόλησε τη Δικαιοσύνη επί περίπου μία δεκαετία, και ο σχετικός φάκελος έκλεισε τώρα, με το υπ’ αριθμόν 1548 του 2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η υπόθεση, γνωστή ως υπόθεση Μan, ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης, για το αν η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει «μαύρο» χρήμα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας η έρευνα ξεκίνησε το 2009 από την Εισαγγελία της Αθήνας, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς και υποβλήθηκαν αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.

Από τις πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης εντοπίστηκε ποσό 1.932.598 ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρεία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man, την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης εντοπίστηκε ποσό 774.999 ευρώ για τα οποία έγινε δεκτό ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας προς την ΕΛΒΟ. Για όλα αυτά τα ποσά έγινε συστηματική έρευνα και όπως αναφέρεται στο βούλευμα «από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα».

Ετσι, το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48 τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Για την προμήθεια των 90 τρόλεϊ είχαν εμπλακεί στη δικαστική έρευνα εκτός από το όνομα του Χρίστου Βερελή, που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την αγορά τους, και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν είτε μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως Γιάννης Μανιάτης, Γεώργιος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού και πολλοί άλλοι.

Επίσης, στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών αλλά και δημόσιων λειτουργών. Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους μικρά ποσά, ώς 100.000 ευρώ, και παραπέμφθηκαν σε δίκη.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here