Δικαστικές ενώσεις προτείνουν μέτρα για τα δικαστήρια

0


Σε περίπτωση κρούσματος ζητείται να γίνεται αναστολή των εργασιών της υπηρεσίας και άμεση απολύμανση όλων των χώρων. (Φωτ. INTIME NEWS)

Να ληφθούν μέτρα στα δικαστήρια για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό ζητούν, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, πέντε δικαστικές ενώσεις με κοινό υπόμνημά τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

Ειδικότερα, οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, των διοικητικών δικαστών, των εισαγγελέων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των μελών του ΝΣΚ, προτάσσοντας την κατά το δυνατόν ασφαλή έναρξη του δικαστικού έτους και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, ζητούν με το υπόμνημά τους:

• Να τοποθετηθούν πλέξιγκλας στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και στους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός δικαστών, πληρεξούσιων δικηγόρων και κατηγορουμένων, και παράλληλα να αποφεύγεται ο εν γένει συγχρωτισμός των παραγόντων της δίκης με το ακροατήριο, προς προστασία και των ατόμων που απαρτίζουν το τελευταίο. Σημειώνεται ότι η ως άνω τοποθέτηση, πέραν των άλλων, επιβάλλεται ιδιαίτερα σε δικαστικά κτίρια όπου οι έδρες των δικαστών είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνες του κοινού και των δικηγόρων (λ.χ. διοικητικά δικαστήρια, γραφεία προέδρων υπηρεσίας κ.ά.) ή όπου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση κοινού στα ακροατήρια (λ.χ. πλημμελειοδικεία, εφετεία πλημ/των, κακουργημάτων κ.λπ.).

• Να γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όσων εισέρχονται σε οποιοδήποτε από τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

• Να γίνεται (με έξοδα της υπηρεσίας) τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.

• Να τίθενται σε καραντίνα τυχόν άτομα που βρέθηκαν θετικά στην COVID-19, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και άμεσα να τους χορηγείται η σχετική άδεια απουσίας από την εργασία τους.

• Να γίνεται αναστολή των εργασιών της υπηρεσίας και άμεση απολύμανση όλων των χώρων, σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι κάποιος δικαστής, υπάλληλος, αστυνομικός τυγχάνει να είναι θετικός στον κορωνοϊό, οι υπόλοιποι δικαστές, υπάλληλοι κ.λπ. που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με το ανιχνευθέν κρούσμα να υποβάλλονται άμεσα σε τεστ ανίχνευσης COVID-19, και δη δωρεάν, με ό,τι περαιτέρω αυτό συνεπάγεται.

• Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των δικαστικών κτιρίων με όποιο πρόσφορο μέσο κρίνει η πολιτεία (λ.χ. δι’ αυξήσεως των κονδυλίων που αφορούν την υγιεινή των κτιρίων) και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων όπου συναθροίζεται κοινό, έστω και αν σε αυτούς τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

• Να επισπευσθεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ούτως ώστε να δυνηθεί μέρος των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων να προσφέρει έργο με τηλεργασία ή εξ αποστάσεως και έτσι να αποφευχθεί συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων μέσα στις ίδιες τις δικαστικές υπηρεσίες. Το υπόμνημα υπογράφουν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων Δημήτριος Τράγκας, πρόεδρος εφετών, Παναγιώτης Δανιάς, εφέτης Δ.Δ., Αννα Ζαΐρη, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ασημίνα Σαντοριναίου, σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου, και Εμμανουέλα Πανοπούλου, πάρεδρος ΝΣΚ.


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here