Ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους απ' τον ειδικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατίας

0

Αρνητικές εντυπώσεις αναφορικά με τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού έναντι έκτακτων και εξαιρετικά σοβαρών καταστροφών και της εξ αυτών ανάγκης να υποστηριχθούν οι πληγέντες πολίτες, προκάλεσε η σημερινή αποκάλυψη εντός Βουλής, ότι αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέτα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί από τα σχεδόν σαράντα εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ως ένας εκ των τριών θεσμικών «διαχειριστών» του ειδικού λογαριασμού (σ.σ. οι άλλοι δύο είναι οι υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ευκλ.Τσακαλώτος), μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε σε αυτό το γεγονός, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στοιχεία αναφορικά με τις πηγές των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί. Οι σχετικές αναφορές έγιναν με την ευκαιρία κύρωσης της Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου που από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 24/7 είχε προβλέψει τη «Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιουλίου 2018».

«Ο κεντρικός λογαριασμός έχει αυτή την στιγμή το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής, και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ., εν συνόλω τριών χιλιάδων φυσικών προσώπων ή φορέων. Εξ αυτών εβδομήντα δύο φορείς ή πρόσωπα έχουν δώσει από 3.000 ευρώ και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Για να συνεχίσει:

«Απ’ αυτό το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δαπανηθεί προς ώρας ούτε ένα ευρώ. Έχουν γίνει αιτήσεις ήδη από Υπουργεία. Έρχονται –ή θα έρχονται- αιτήματα από κρατικές Υπηρεσίες, από φορείς –εννοώ δημόσιους- για να ικανοποιούνται. Θα δίνονται, δηλαδή, κάποια ποσά τα οποία ύστερα, κατά το δημόσιο λογιστικό και με πλήρη έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο –ακόμα και ο ίδιος ο λογαριασμός και πλέον κατά Υπουργείο- θα ελέγχονται». Αναφερόμενος στις έως τώρα «διαδικασίες», οι οποίες υποτίθεται ενεργοποιούνται για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών, που πάντως παραμένουν ανικανοποίητες επί τετράμηνο, ο Πρόεδρος της βουλής μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Ήδη έχουν γίνει αιτήσεις –οι οποίες έχουν εγκριθεί- για δύο ποσά, δηλαδή για ένα εκατομμύριο ευρώ και για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί. Το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι για την αποξήλωση του αμιάντου ως ειδικού υλικού από τα κτήρια που ήδη έχουν πέσει. Τα έχουν αποξηλώσει. Επίσης, είναι και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγκαυματίες. Από το Υπουργείο Υγείας έχει κατατεθεί μία λίστα σχετικά με το ποιους αφορούν συγκεκριμένα, ατομικά, για ποια περίοδο και για ποια πρόνοια που θα πρέπει να ληφθεί για την ανακούφισή τους. Είναι ένα ειδικό κονδύλι. Αυτές οι δύο αιτήσεις μάς έχουν γίνει και βεβαίως, κατ’ αρχήν, έχουμε θεωρήσει ότι θετικά πρέπει να ικανοποιηθούν».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here