Στον ΟΗΕ η επιστολή της Αθήνας για την τουρκική παραβατικότητα

0

Την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετεβίβασε προς στον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητώντας του να την μεταβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι παρέδωσε επίσης την επιστολή του πρωθυπουργού,  Κυριάκου Μητσοτάκη, «με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

«Επίσης», πρόσθεσε ο υπουργός «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές ‘εκλογές’».

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα, είναι δυσαρεστημένη από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Τέλος όσον αφορά στο κατά πόσον η Ελλάδα μελετά προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, απάντησε « Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής»


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here