Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για το Brexit

0


Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθοδηγεί τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. «Εγινε σημαντική πρόοδος», είπε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η Μέι, απαντώντας σε ερωτήσεις στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου για Brexit από το Κοινοβούλιο θα προκαλούσε αβεβαιότητα και διχασμό.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αβεβαιότητα και διχασμό θα προκαλούσε ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου για Brexit από το Κοινοβούλιο, είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απαντώντας χθες το μεσημέρι σε ερωτήσεις στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Βρετανία και Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε προσχέδιο 585 σελίδων, το οποίο υποβλήθηκε από το Λονδίνο και περιγράφει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων.

Η κ. Μέι υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις, καθώς οπαδοί του Brexit στο Κοινοβούλιο εκφράζουν φόβους για διατήρηση στενών σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ενώ φιλοευρωπαίοι Βρετανοί βουλευτές προειδοποιούν για τα προσκόμματα στην οικονομία, που θα προκαλέσει το «διαζύγιο».

Στις χθεσινές της επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κ. Μέι επρόκειτο να ζητήσει από τον κ. Γιούνκερ να μεσολαβήσει με τη Μαδρίτη, έτσι ώστε η ισπανική πλευρά να μην καταψηφίσει το προσχέδιο Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, με αφορμή το μέλλον του διαφιλονικούμενου θυλάκου του Γιβραλτάρ.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση προς τη Μαδρίτη, έτσι ώστε αυτή να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει πώς μπορεί να επιλυθεί η διαφωνία γύρω από το Γιβραλτάρ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος τη Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή δεν έχει ακόμη στα χέρια της το τελικό πολιτικό κείμενο για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες πρέπει να μελετήσουν το κείμενο κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής σύσκεψής τους την Παρασκευή.

 


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here