Lockdown: Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ποια θα μπορούσαν να είναι τα σκληρότερα μέτρα

0

Σε ενδεχόμενα σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης χθες, ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

«Τα σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμός κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως εδώ και αρκετές ημέρες είμαστε με αυξημένα μέτρα επιτήρησης και προστασίας και στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, σημείωσε πως τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα παρότι έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα εδώ και 14 ημέρες.

«Για να προλάβουμε περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, αποφασίσαμε να σκληρύνουμε τα μέτρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στο τι φταίει για το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται παρά τα μέτρα, σημείωσε:

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα, από ό,τι θα δικαιολογούσε η εφαρμογή των μέτρων. Κανείς δεν φταίει όταν είναι μετά από τόσους μήνες σε ένα πρωτοφανές καθεστώς όπως αυτό που ζούμε. Υπάρχει μια κόπωση που πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν και αυτό κάνουμε».

Και συνέχισε:

«Το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι να αντέξει το σύστημα υγείας γιατί η πίεση σε αυτό θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες. Τα κρούσματα περιμένουμε ότι θα επιπεδοποιηθούν στην καμπύλη τους και θα αρχίσει να πέφτει».

Μιλώντας για το πότε θα γίνει η επόμενη κίνηση από την κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι μόλις χθες ο υπουργός Υγείας είπε ότι 234 κλίνες ΜΕΘ θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Σήμερα πήγαμε να εντάξουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Όσο βλέπουμε πίεση θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν μια ενιαία περιφέρεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να υπάρξει γρήγορα κάμψη των κρουσμάτων, να έχουμε τζίρο στην αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Δεν μπορώ να αποκλείσω την επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο» ανέφερε.

Σχολιάζοντας το γιατί ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Πάντα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που έθετε την πίεση στους τοπικούς φορείς. Όμως το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι είναι πολύ εύκολο να περάσεις σε μεγάλο κύμα και αυτό να γίνει τσουνάμι που είναι ικανό να σε πνίξει. Για αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παίρνουμε γρήγορα τα μέτρα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Και συνέχισε:

«Τα μέτρα τα συζητούσαμε με τους τοπικούς φορείς. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσες κλίνες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα σε μια πανδημία δεν θα είναι ποτέ αρκετές, αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Το ότι προσθέτουμε κλίνες δείχνει ότι είμαστε σε εγρήγορση και ότι έχουμε σχέδιο που ξεδιπλώνεται όταν χρειάζεται».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις αρχικές προβλέψεις, ο κ. Πέτσας τόνισε:

«Σε όλο τον κόσμο το δεύτερο κύμα εξελίχθηκε σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν έδειχναν αυτή την εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι πάνω από το χειρότερο πιθανό σενάριο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες».

Τέλος, μιλώντας για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις για τις μάσκες στα σχολεία ο ίδιος ανέφερε ότι:

«Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει ζητήσει το ελεγκτικό συνέδριο για τις συμβάσεις για τις μάσκες. Έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προδιάγραφες κλπ. ώστε το θέμα να λήξει. Η υποχρέωση ήταν να δώσουμε δωρεάν μάσκες σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη χρονιά. Δεν ήταν όλες ακατάλληλες. Η ευθύνη για το θέμα είναι συλλογική. Δεν είναι ατομική».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here