Πληκάτι, ένα από τα πιο ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου

0

Ο λόγος για τα Μαστοροχώρια, την πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας που έχουν αφήσει εντυπωσιακά μνημεία (γεφύρια, μοναστήρια, αρχοντικά κ.α.) σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων, καθώς και αρκετών καλλιτεχνών –κυρίως αγιογράφων, ξυλογλυπτών κ.α

Περιβάλλονται από κατάφυτες και πανέμορφες εκτάσεις στους ορεινούς όγκους των Γράμμου, Σμόλικα και Τύμφης, που διασχίζονται από τους ποταμούς Αώο, Σαραντάπορο και Βοϊδομάτη. Ανάμεσά τους και το Πληκάτι, ένα από τα πιο ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου.

shutterstock 1647279712

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.240 μέτρων στις υπώρειες του Γράμμου, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία, οφείλει την ονομασία του, πιθανότατα, στη λέξη «Πελεκάτι», η οποία, εικάζεται, ότι έχει σχέση με το πελέκημα της πέτρας.

Το χωριό είναι «πλημμυρισμένο» από άγρια πλατάνια, οξιές, έλατα και πεύκα, αγριοκερασιές, σφενδάμους κ.α. υπέροχα δέντρα, που προσθέτουν στην ήδη γοητευτική εικόνα του μοναδικές πράσινες πινελιές.

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει, περίπου, πριν 1.000 χρόνια, με την εκκλησία του χωριού που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα να μαρτυρά την κατοίκηση της περιοχής από πολύ παλιά.

newsbeast.gr

ΠηγήΠηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here