Στα 34,35 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία

0

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, καθώς σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκαν στα 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούλιος 2018).

Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι τα 74,214 εκατ. που αφορούν 15.816 οφειλέτες. Τα υπόλοιπα αφορούν είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ) είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν άλλωστε, εκτός από την ανεξέλεγκτη πορεία των οφειλών, και την αποτυχία των ρυθμίσεων, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είτε μέσω των 100 δόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση από οφειλέτες με χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.

Οσο για τις ρυθμίσεις, ενεργή παραμένει σχεδόν μία στις τρεις, ήτοι μόλις 128.370 σε σύνολο 417.942 αιτήσεων. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των ατομικών ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση. Μάλιστα, με τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρατηρήθηκε σταδιακή ένταξη περισσότερων οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισπράξεων από ρυθμίσεις, καθώς στην πράξη οι οφειλές ρυθμίζονται σε λιγότερες δόσεις με υψηλότερο καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό.

Μόνο το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί 3,8 δισ. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. οφειλές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο 69% των περιπτώσεων απώλειας της ρύθμισης, το ποσό της μηνιαίας δόσης ήταν ύψους από 50 έως και 300 ευρώ. Βέβαια, από τους 48.049 οφειλέτες του ΚΕΑΟ που απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι 10.120 έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση.

Διαγραφές οφειλών

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στον ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών. Οι τρεις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δημοσιοποιήθηκαν χθες, σε ΦΕΚ, και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις αιτήσεις από χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Οι πρώτες ομάδες που έχουν δικαίωμα σε διαγραφή των παλαιών οφειλών αλλά και «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που πιθανώς ήδη να «τρέχουν» από το ΚΕΑΟ, είναι δημοσιογράφοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, καθώς και «νέοι» ασφαλισμένοι που υποχρεωτικά υπάγονταν στην ασφάλιση δύο ή και περισσότερων φορέων.

Προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση είναι η πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλον πρώην ασφαλιστικό φορέα για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία».


kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here